Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mika Hakkinen

Hakkinen: "Dat maakt het vertrek van Newey nóg zorgwekkender voor Verstappen"

Adrian Newey trekt volgend jaar, na bijna twee decennia, de deur achter zich dicht bij Red Bull Racing. Volgens Mika Hakkinen zorgt de stroom aan geruchten over de toekomst van de topontwerper voor een 'zorgwekkend' effect op het team van Max Verstappen.

Adrian Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eerder deze week bevestigde Red Bull dat Adrian Newey het team begin 2025 zal verlaten. Zijn vertrek komt precies op het moment dat de teams zich mogen gaan richten op de wagens van 2026, die volgens een nieuw technisch reglement zullen worden gebouwd. De kennis die Newey met zich meeneemt, kan voor vele teams zeer waardevol zijn in het bouwen van een nieuwe F1-bolide.

Red Bull kent sinds de invoering van de nieuwe reglementen in 2022 een zeer dominante periode, waarbij Newey weer een grote rol heeft gespeeld. Het vertrek van de topontwerper kan dan ook grote gevolgen hebben voor Red Bull, stelt tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen.

Nu de 65-jarige Newey in verband wordt gebracht met een overstap naar een ander F1-team, denkt Hakkinen dat dit een domino-effect gaat hebben binnen het team uit Milton Keynes. "Het nieuws dat hij stopt met werken aan de F1-auto is belangrijk om ten minste drie redenen" zo vertelt hij tegenover Unibet. "Ten eerste is er de impact op het team als belangrijk personeel hem wil volgen, vanwege de politiek binnen het team of als ze ontdekken dat Adrian naar een ander team gaat, bijvoorbeeld Ferrari."

Het effect op Verstappen

"De tweede reden is of het overgebleven team zich gedestabiliseerd voelt door deze gebeurtenissen. Als een team zijn aanvoerder verliest, moet iemand anders die rol onmiddellijk invullen, anders ontstaat er verwarring."

Max Verstappen, die ook in verband wordt gebracht met een vertrek bij Red Bull, ontkent dat de beslissing van Newey gevolgen zal hebben voor zijn eigen toekomst. Hakkinen ziet het vertrek van Newey als een klap voor de hoop van Red Bull om zijn positie als dominant team te behouden, wat Verstappen ertoe zou kunnen aanzetten om elders te gaan kijken.

"Als laatste moeten we in de gaten houden welk effect dit heeft op Verstappen", verklaart Hakkinen. "Terwijl de auto van dit jaar niet minder competitief zal worden en de auto van 2025 waarschijnlijk een evolutie zal zijn, zal de auto van 2026 onder een compleet nieuwe set regels worden gebouwd."

"Adrian is al begonnen met het bedenken van dat ontwerp, maar hij zal er niet meer zijn om het af te ronden of af te leveren. Wat voor Max nog zorgwekkender is, is het vooruitzicht dat Adrian volgend jaar rond deze tijd voor een ander team werkt", zo sluit de tweevoudig wereldkampioen af.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko weet het zeker: "Dan had Verstappen nooit gewonnen in Imola"