Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Mercedes

Hakkinen: "Mercedes ligt een straatlengte voor op Red Bull"

Afgelopen weekend was het lang spannend in Spanje, maar schijn bedriegt. Volgens Mika Hakkinen lag Mercedes in ieder geval op strategisch vlak mijlenver voor op de grote concurrent.

Hamilton Bottas Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De pitstop van Lewis Hamilton in ronde 42 van de Grand Prix van Spanje, waardoor hij van een één- naar een tweestopper ging, was stiekem al ver van te voren gepland, zo oordeelt voormalig F1-coureur Mika Hakkinen. Het hele weekend lang wist men al dat dit de mogelijkheid zou zijn. Het laat zien dat het kampioensteam op strategisch vlak superieur is. Dat neemt niet weg dat Max Verstappen volgens Hakkinen weer zeer goed presteerde, zo vertelt hij in zijn gebruikelijke column voor Unibet.

"Max heeft het dit weekend geweldig gedaan. Hij zat heel dicht op de poleposition en nam na een agressieve start de leiding. Red Bull is vaak de snelste tijdens de pitstops, maar nu verloren ze tijd doordat Max onverwachts binnenkwam. Als je met Mercedes in gevecht bent, dan kan je het je niet veroorloven om tijd te verliezen. Uiteindelijk veranderde het echter niets aan de uitslag, want Hamilton was na zijn tweede pitstop in staat om een seconde per ronde in te lopen."

Die tweede pitstop vertelde volgens de Fin genoeg over Mercedes en het vertrouwen binnen het team. "Dat is een belangrijk onderdeel van het teamwerk in de Formule 1: vertrouwen. Hamilton heeft zijn 98e overwinning te danken aan zijn strategen, die hem naar binnen riepen voor een tweede pitstop. De strategen van Mercedes wisten dat hij de pace had om Verstappen in te halen en Hamilton vertrouwde hen."

"Ze hadden dit namelijk al het hele weekend gepland", vervolgt Hakkinen. "Zowel Lewis als Valtteri hadden de optie voor een tweestopper, omdat ze twee sets van de medium banden beschikbaar hadden voor de race. Typisch voor Mercedes, en het is de reden dat Lewis en Valtteri weten dat ze voor het beste team van het moment rijden. Niet alleen is de W12 goed genoeg om het op te nemen tegen de ijzersterke Red Bull-bolide, wat betreft strategie ligt de renstal een straatlengte voor op Red Bull."

Door de strategie heeft Mercedes na vier races de leiding, oordeelt Hakkinen. "Als ik naar de eerste vier Grands Prix van het jaar kijk, dan heeft Mercedes het geweldig gedaan om door middel van strategie een voordeel te behalen ten opzichte van Red Bull. De kleine fouten van Max hebben Lewis bovendien kansen gegeven", aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Formule 1 GP Spanje 2021 RN365 Nieuwsdossier

29 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull