Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Lewis Hamilton

Hamilton juicht gevaarlijke klimaatdemonstranten toe: "Meer mensen zoals zij nodig"

Tijdens de GP van Groot-Brittannië brachten enkele demonstranten zichzelf en anderen in gevaar toen ze midden op het circuit gingen zitten. Lewis Hamilton juicht de demonstranten toe, al moest de Mercedes-woordvoerder zijn opmerkingen later nog verduidelijken.

Hamilton thumb Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

In de openingsronde van de Britse Grand Prix kwamen enkele demonstranten de baan op en gingen ze daar zitten. Er werd toen gelukkig al met een rode vlag gezwaaid vanwege de grote startcrash. Marshals verwijderden de demonstranten snel, maar toch reden er nog F1-auto's op relatief hoge snelheid langs.

In de persconferentie na afloop van de race werden de top drie coureurs, Carlos Sainz, Sergio Perez en Lewis Hamilton, geconfronteerd met die gebeurtenissen. Sainz geeft toe dat hij dacht dat daar de rode vlag voor was. "Ik dacht dat de rode vlag daarvoor was, want ik zag drie mensen de baan op rennen toen ik bocht vijf uitkwam!"

Hamilton juicht de reden van het protest toe als hij hoort wat het doel was. "Ik weet niet waar ze tegen protesteerden?", vraagt hij hardop, alvorens een journalist vertelt dat het met het klimaat te maken had. Hamiltons reactie is even kort als duidelijk. "Goed bezig die mensen!"

Hamilton: "Meer mensen zoals hen nodig"

Als Hamilton later opnieuw naar het protest wordt gevraagd, wetende dat de Brit zelf ook vaak bezig is met het klimaat, maar ook met de kennis dat de manier waarop nogal gevaarlijk was, keurt de Brit de manier niet af. Dat ze demonstreren vindt hij heel goed.

"Ik weet niet waar ze tegen protesteerden, dat hoor ik nu pas net. Ik zei 'goed bezig', omdat ik het geweldig vindt dat er mensen strijden voor onze planeet. We hebben meer mensen zoals hen nodig", benadrukt hij.

Collega's Sainz en Perez vinden het goed dat er wordt geprotesteerd, maar keuren de manier waarop af. De demonstranten brachten namelijk zichzelf en anderen in gevaar.

"De Formule 1 moet altijd meer doen, moet blijven pushen. Het is mooi om mensen te zien vechten voor dit doel, maar ze moeten zichzelf of anderen niet in gevaar brengen. Ik ben er zeker van dat F1 meer kan doen en we moeten samen blijven pushen en een goed voorbeeld stellen", aldus Checo.

Sainz vult aan. "Mensen hebben veel kansen om van zich te laten horen, dat is hun recht, maar dit is niet de juiste manier, om op het circuit te springen en jezelf en ons coureurs in gevaar te brengen. Ik steun het doel en F1 is goed bezig om CO2-neutraal te gaan, maar dit is niet de juiste manier. Je moet veel voorzichtiger zijn", zo oordeelt de Ferrari man.

Mercedes verduidelijkt uitspraken Hamilton

Na de persconferentie moest het hoofd communicatie van Mercedes de uitspraken van de zevenvoudig kampioen verduidelijken. Volgens hem had Hamilton namelijk geen idee dat de demonstranten op de baan waren gaan zitten.

"Lewis moedigde hun recht tot demonstreren aan, maar niet de methode die de demonstranten kozen, want die bracht hen en anderen in gevaar", zo luidt de uitleg van het Mercedes-team.

Update: Op Instagram heeft Hamilton later ook de demonstranten streng toegesproken. "Ik wist niet dat er werd geprotesteerd. Ik steun altijd degenen die opstaan voor hetgeen waar ze in geloven, maar dat moet wel veilig gebeuren. Spring alsjeblieft niet op onze circuits om te protesteren, want we willen je niet in gevaar brengen", aldus de Brit.

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2022 RN365 Nieuwsdossier

60 reacties

Viaplay
x
Interview Red Bull-legende Coulthard ziet Verstappen aan de horizon verdwijnen