Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Lewis Hamilton

Hamilton reageert op racismerel rondom Piquet en Red Bull-coureur: "Genoeg is genoeg"

De afgelopen dagen staan in het teken van de Formule 1-wereld die zich fel uitspreekt tegen racisme. Lewis Hamilton vecht hier al zijn hele carrière voor en heeft een duidelijke boodschap na de zoveelste racistische uitlating in de sport: genoeg is genoeg.

Hamilton Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Na racistische uitlatingen van onder meer Nelson Piquet en Juri Vips werd er in de Formule 1 duidelijk gemaakt dat er geen plek is voor dergelijk gedrag. Piquet is niet langer meer welkom in de paddock, Vips is uit de opleiding van Red Bull gezet en alle Formule 1-coureurs schaarden zich achter Lewis Hamilton in de strijd tegen racisme.

De Mercedes-coureur is blij met de reacties uit de paddock. "Ik ben enorm dankbaar voor iedereen die zo supportive is. Binnen de sport en vooral bij de coureurs: het is alweer twee jaar geleden dat wij knielden en natuurlijk staan wij nog steeds voor een aantal uitdagingen", zegt hij voor de microfoon van onder meer RacingNews365.

"Ik zit aan de ontvangende kant van racisme en kritiek en al die negativiteit. Discriminatie is niet echt nieuw voor mij, maar het gaat niet om de uitspraken van één persoon, maar om het grotere plaatje. Ik begrijp niet waarom we deze oudere stemmen nog een platform geven", aldus Hamilton, doelend op de uitspraken van Piquet en Bernie Ecclestone.

Hamilton roept op tot actie

Het is voor Hamilton belangrijk dat er ook echt actie wordt ondernomen bij racistische uitlatingen. Volgens de Mercedes-coureur is het eenvoudig om correct te reageren na een dergelijk incident. "iedereens PR heeft al een tekst klaarliggen voor wat crisismanagement. Het is niet genoeg, het gaat nu om écht actie ondernemen."

"We moeten echt iets gaan doen. De Formule 1, de media: we moeten ze geen platform meer geven. Deze oude stemmen, of het nou bewust of onbewust was... ze vinden niet dat ik in de sport thuishoor of dat vrouwen hier thuishoren. Discriminatie is niet iets wat wij moeten promoten en een platform moeten geven wat zorgt voor verdeling."

Hamilton wil juist zorgen voor het tegenovergestelde. "We moeten mensen samenbrengen en de opmerkingen van deze personen helpen daar niet bij. Er is de laatste tijd geen dag voorbij gegaan zonder dat iemand van de ouderen, die niet meer relevant zijn, iets negatiefs heeft geprobeerd te zeggen en mij probeert neer te halen."

Hamilton: 'Micro-agressie moet stoppen'

Niet alleen vanuit de oude garde kwamen de afgelopen dagen racistische uitlatingen naar buiten. Juri Vips verloor zijn positie binnen Red Bull nadat hij zich op sociale media racistisch uitliet. Toen Hamilton naar het voorval werd gevraagd, reageerde hij helder: "Er is nog steeds racisme in de wereld."

"Je ziet het nog steeds op de sociale media. Deze micro-agressies blijven doorgaan en genoeg is genoeg. Niemand moet racisme zomaar afwimpelen. Het moet voor mij om af te wimpelen zijn."

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2022 RN365 Nieuwsdossier

47 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"