Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton wilde andere carrière: "Meer hardcore dan Formule 1"

Zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton ziet de MotoGP als een meer hardcore-sport dan de Formule 1. Hij deelt zijn bewondering voor de topcoureurs voor de hoogste klasse bij de tweewielers.

Lewis Hamilton helmet
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Lewis Hamilton roemt de MotoGP als een 'meer hardcore raceklasse dan de Formule 1'. Hij verscheen samen met MotoGP-legende Valentino Rossi voor de camera voor een dubbelinterview vanuit gezamenlijke sponsor IWC. Rossi nam eind 2021 afscheid van de wegracerij om zich te richten op een nieuwe carrière in de autosport, te beginnen in de GT World Challenge Europe-series.

Rossi geeft aan dat men vanuit de MotoGP opkijkt tegen de Formule 1, maar merkt ook op dat het andersom ook gebeurt. Hamilton kan dat vervolgens enkel bevestigen en gaat nog een stapje verder als hij stelt dat de MotoGP een extremere sport is dan de Formule 1.

Hamilton: "De 'fear factor' weeg t altijd mee in de MotoGP"

"Voor ons... althans voor mij geldt dat ik de MotoGP meer hardcore vind dan de Formule 1. Deze gasten rijden zonder veiligheidsgordels. Als ze crashen, is dat altijd heftig. Het is heel lastig om de veiligheid voor hen te verbeteren, dus die factor weegt altijd mee en dat is al jaren en jaren zo", aldus Hamilton.

"Misschien dat ze met wat 'traction control' en 'lift control' werken, maar je kan gewoon van je machine worden geworpen, dat terwijl de Formule 1 veiliger en veiliger wordt", vervolgt de Mercedes-coureur, om vervolgens een in zijn ogen overduidelijk voorbeeld te geven van precies die stelling.

"We kregen onlangs te maken met een enorm ongeluk (de crash van Romain Grosjean in Bahrein '20, red.). De auto stond in lichterlaaie, maar de coureur kwam eruit. De Formule 1 was ooit een ontzettend gevaarlijke raceklasse waarin coureurs vele jaren geleden soms het leven lieten, maar het gaat nu de goede kant op."

"En ondertussen zijn we volledig in shock als we kijken naar wat Rossi doet. Deze gasten gaan 360 kilometer per uur als ze op Mugello aanremmen voor bocht één. En dan heb je van die high-siders... het is werkelijk zenuwslopend."

Hamilton wilde eigenlijk motorcoureur worden

Hamilton vertelt dat hij eigenlijk motorcoureur wilde worden, maar zijn vader Anthony stak daar een stokje voor omdat hij dat te gevaarlijk vond: "Ik heb altijd van motoren gehouden. Ik wilde er mee racen, maar mijn vader vond dat te gevaarlijk. Hij gaf me daarom iets met vier wielen in plaats van twee."

Met terugwerkende kracht de juiste keuze, oordeelt Hamilton: "Als ik op twee wielen had geracet in hetzelfde tijdperk als Valentino was ik vast niet zo succesvol geweest." Dat betekent echter niet dat Hamilton helemaal niet op twee wielen op het circuit te vinden is. Enkele jaren geleden stapte hij op uitnodiging van snsr Monster Energy nog op de Yamaha van Rossi, terwijl Rossi in de Mercedes F1-auto van Hamilton stapte.

Toch is hij niet enkel van dat soort sponsorevenementen afhankelijk: "Ik ben sinds ik in de Formule 1 rijd in het bezit van een superbike en aan het einde van het jaar ga ik graag wat circuits af voor enkele track days. Het is fascinerend om te doen en biedt je ook weer nieuwe inzichten. Toen Rossi en ik van machines ruilden en ik met een MotoGP-fiets mocht rijden en het circuit met de legende zelf mocht delen, kwam een droom uit."

Ook interessant:

'Mercedes gaat geen kampioen worden, onmogelijk'

Wat gebeurde er de afgelopen tijd in de Formule 1-wereld? We praten je in onderstaande video binnen een paar minuten weer bij!

Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

15 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking FIA accepteert inschrijving nieuw Formule 1-team