Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Happy birthday Lewis: zeven magische Hamilton-momenten

Zeven: het geluksgetal van Lewis Hamilton. De Brit debuteerde in de F1 '07, is zevenvoudig wereldkampioen én werd geboren op 7 januari (1985). RacingNews365 blikt terug op zeven magische momenten van de man uit Stevenage, die zijn 39e verjaardag viert.

XPB 1069473 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Niemand scoorde meer polepositions en won meer races dan Lewis Hamilton. De Brit is al jarenlang actief in de Formule 1 en laat seizoen na seizoen zien dat hij de kneepjes van het vak haarfijn kent. Op de verjaardag van de Brit gaan we terug in de tijd.

1. Een daverend debuut

Hamilton debuteerde in de koningsklasse in 2007. Hij kwam uit voor McLaren en was teamgenoot van tweevoudig (en regerend) wereldkampioen Fernando Alonso.

Tijdens de openingsrace van het seizoen liet hij zijn ervaren teamgenoot meteen weten uit het juiste racehout gesneden te zijn. Hamilton startte als vierde, maar haalde de Spanjaard in de eerste bocht buitenom in. De jonge Brit maakte geen fouten en scoorde tijdens zijn eerste race direct een podiumplaats.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

2. De eerste van velen

In wat pas zijn zesde F1-race was, hengelde Hamilton poleposition binnen na een uiterst sterke ronde. Dat kunstje flikte hij in Canada (2007). Tijdens de start hield hij teamgenoot Alonso van zich af en vervolgde hij zijn weg naar de zege. Ook de vier safety car-periodes waar Hamilton mee diende te dealen gooiden geen roet in het eten. Hamilton won overtuigend; zijn overwinning werd de eerste van velen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

3. Subliem in Singapore

'Het perfecte pole-rondje bestaat niet' is een uitspraak die meerdere F1-coureurs deden de afgelopen jaren. Maar als er één kwalificatieronde dicht bij perfectie kwam, dan was het wel Hamiltons laatste Q3-ronde op het Marina Bay Street Circuit in 2018. De Brit kon de Ferrari's van concurrenten Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel niet bijhouden in Q1 en Q2, maar wist in het derde deel van de kwalificatie het onderste uit de kan te halen. Hj benutte iedere millimeter van het stratencircuit en kwalificeerde zich drie tienden los van titelrivaal Vettel. "Het voelde als de meest complete ronde die ik ooit reed", zei de Mercedes-coureur na afloop tegenover F1TV.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

4. Magisch in Monaco

In het voorjaar van 2019 streek het Formule 1-circus neer in Monaco. Hamilton claimde poleposition in het prinsendom en startte de race relatief zorgeloos. Dat veranderde toen Ferrari-coureur Charles Leclerc zichzelf elimineerde en de safety car de baan op kwam. Hamiltons Mercedes-team maakte een strategische fout waardoor de Brit het tientallen ronden vol moest houden op de medium band, terwijl hij de hete adem van Max Verstappen - die op nieuw rubber reed - in zijn nek voelde. "Ik weet niet wat jullie dachten toen jullie me deze banden gaven, man", zei hij over de radio. "We moeten hopen op een mirakel."

Hamilton bezweek echter niet onder de druk en sloeg iedere inhaalpoging van de Nederlander af. Op totaal vernachelde Pirelli's kwam de man uit het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk als eerste over de eindstreep.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

5. Dominant in Duitsland

Op 24 juli 2011 raceten Hamilton en zijn conculega's op de Nurburgring in Duitsland. De Brit startte als tweede en was meer dan een seconde sneller dan teamgenoot Jenson Button over één ronde. Hamilton greep de leiding in de eerste bocht, maar moest gedurende de race met hand en tand verdedigen tegen Red Bull-coureur Mark Webber. Dat deed hij overtuigend en in een ondermaats presterende McLaren won hij - uitgerekend in het land van kampioenschapsleider Sebastian Vettel.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

6. Oostenrijk 2020: iedereen de baas

De kwalificatie voor de Grand Prix van Stiermarken werd geteisterd door zware regenbuien. Op een totaal verregende Red Bull Ring streden Hamilton en Verstappen met elkaar om de eerste startpositie. Lange tijd ging het gelijk op, maar in de laatste ronde liet Hamilton zien iedereen de baas te zijn. In bizarre omstandigheden klokte hij een tijd van 1.19.273; meer dan een seconde sneller dan Verstappen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

7. De baas in eigen land

Tijdens zijn thuisrace in 2008 kwalificeerde Hamilton zich slechts als vierde. Gedurende de zondag wist de man uit Stevenage het tij echter snel te keren. Tijdens de start op een nat Silverstone reed hij van plek vier naar twee en in slechts de vijfde raceronde haalde hij teamgenoot Heikki Kovalainen in. Hamilton keek niet meer in zijn spiegels en toonde een bizarre snelheid. Hij was gemiddeld vijf seconden per ronde(!) sneller dan sommige concurrenten en zette iedereen tot aan de vierde plaats op een ronde. De Britse coureur finishte 68 seconden los van Nick Heidfeld, die als tweede over de eindstreep kwam.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld