Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Heeft Ferrari stiekem tegen de regels in een nieuwe vloer getest?

Het rommelt wat in de F1-paddock, nadat Ferrari ruim een week geleden tijdens een Pirelli-test met een vloer reed die nog niet eerder werd gespot. Dat terwijl je geen nieuwe onderdelen mag uitproberen tijdens een bandentestdag.

Na het Grand Prix-weekend in Imola bleven er een drietal teams achter om mee te doen aan testdagen voor Pirelli. Door het jaar heen zullen alle teams - op Haas na - meters maken tijdens zulke testdagen, om zo de bandenleverancier te helpen bij het ontwikkelen van hun F1-producct. Er bleven echter wat vragen bij de concurrentie na de Pirelli-testdagen, want Ferrari, een van de teams die testte, gebruikte er 's middags kortstondig een vloer die nog niet eerder was gespot. Dat terwijl de regels het verbieden om een 'specificatie te gebruiken die nog niet eerder tijdens een raceweekend is gebruikt'.

Rivalen hebben vragen

De Ferrari-vloer tijdens de Pirelli-test in Imola had een nieuwe boogvormige inkeping en een extra verticale strip, die horizontaal was geplaatst. Deze moeten ervoor zorgen dat de porpoisingproblemen bij de Italianen verminderd worden, zo legde onze technische analist Paolo Filisetti, die de nieuwe vloer ook spotte, al uit. Het zorgde voor vraagtekens bij de rivalen van Ferrari, want waren er regels overtreden door de Scuderia? Meerdere teams hebben naar verluidt om opheldering gevraagd bij de FIA over de vloer van Ferrari tijdens die testdag in Emilia Romagna.

Komt er een protest?

Sainz reed tijdens de testdagen maar kort met de vloer, maar elke meter zou er al een te veel zijn als dit inderdaad een nieuw onderdeel is. Volgens enkele geluiden in de paddock is er misschien al in Australië kortstondig met de vloer gereden. Ferrari zegt naar verluidt zich in ieder geval aan de regels te hebben gehouden. De Italianen wijzen juist naar Bahrein, waar zij de vloer al eens uit zouden hebben geprobeerd. Dat is echter al relatief lang geleden en op foto's uit Bahrein is de vloer nergens te bekennen, al is het natuurlijk ook mogelijk dat er daar maar heel kort mee is gereden. Officieel heeft Ferrari of de FIA niet gecommuniceerd over de zaak, maar achter de schermen speelt er wel het een en ander. RacingNews365 heeft begrepen dat de FIA tevreden is met de uitleg die ze hebben gekregen van Ferrari en het bewijs dat de Italianen hebben aangeleverd.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten