Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Het F1-fenomeen waar deze oud-kampioen vanaf wil: "Niet in de geest van de sport"

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Damon Hill is niet te spreken over het verplichte verlof dat werknemers vaak moeten nemen als ze binnen de Formule 1 eventueel de overstap willen maken naar een ander team.

Binotto Mekies 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de podcast F1 Nation bespreken Tom Clarkson, Damon Hill en Natalie Pinkman het laatste nieuws van de Formule 1. Dit keer bespreken ze de 'gardening leave' van de Formule 1. Dit is een vorm van verlof (letterlijk vertaald: verlof om te tuinieren) waarin iemand verplicht een tijdje niet in de Formule 1-wereld mag werken. Deze vorm van verlof wordt vaak gegeven als werknemers besluiten over te stappen naar een ander team binnen de koningsklasse. Het verlof zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat de medewerker eventuele bedrijfsgeheimen door kan spelen naar het nieuwe team, aangezien de teams continu in ontwikkeling zijn en de informatie langzaam maar zeker achterhaald raakt. De werknemer wordt deze periode gewoon doorbetaald.

Binotto op gardening leave, maar Vasseur niet

Een voorbeeld van iemand die nu op 'gardening leave' is, is de voormalig Sportief Directeur van Ferrari, Laurent Mekies. Hij gaat als teambaas bij AlphaTauri aan de slag in 2024 en heeft tijdens de Grand Prix van België afscheid genomen van het Italiaanse team om aan zijn verplichte verlof te beginnen. Ook oud-Ferrari-teambaas Mattia Binotto is op dit moment op een 'gardening leave' van 12 maanden gestuurd. Normaal gesproken heeft dit verlof een duur van minstens zes maanden, maar Ferrari heeft in het geval van Binotto extra geld weggelegd zodat ze zeker weten dat de Italiaan geen gevoelige informatie meer in zijn bezit heeft, mocht hij eventueel in 2024 terugkomen bij een ander team op de grid. Fred Vasseur heeft daarentegen geen 'gardening leave' gehad toen hij de overstap van Alfa Romeo naar Ferrari maakte. Het is dus niet altijd een ding, maar vaker wel dan niet. Hoe hoger de positie is die een persoon bekleedt, hoe groter de kans dat er wordt gekozen voor het fenomeen.

"Het is voor andere teams moeilijker geworden"

Voormalig wereldkampioen Damon Hill is niet te spreken over deze vorm van verlof. "Dat gedoe met 'gardening leave' en dat mensen niet zomaar van het ene team kunnen overstappen naar een ander team, is denk ik niet in de geest van de sport, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind dat mensen gewoon moeten kunnen gaan en kunnen zeggen 'oké, ik ga' en dat ze dan gelijk bij het nieuwe team aan de slag gaan."

Hij denkt dat dit de boel op scherp zal zetten en dat het de teams waarschijnlijk ook dichter bij elkaar kan brengen. "Het hele gedoe dat een team iemand ervan kan weerhouden om zijn vaardigheden te gebruiken en gelijk ergens anders heen te gaan, heeft er in mijn optiek voor gezorgd dat het voor andere teams moeilijker is geworden." Hill is ervan overtuigd dat het veel moeilijker zal zijn voor teams om weg te komen van de rest als de werknemers direct, zonder verlof, zouden mogen overstappen naar een ander team.

Ook interessant:

Dat is het grote verschil tussen Verstappen en Hamilton

Ook in de zomerstop gaan we vrolijk door met onze F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk beantwoorden in deze speciale podcast vragen van jullie. Wat is nou het verschil tussen Verstappen en Hamilton? Welke coureurs kloppen er op de deur van F1? Dat en meer vertellen we je graag! Beluister de podcast hieronder, of met beeld via YouTube!

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap