Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Mercedes ondanks het budgetplafond update na update kan introduceren

Het budgetplafond in de Formule 1 staat dit jaar op 140 miljoen dollar, maar de teams verschijnen met een flinke lading upgrades. Mercedes-teambaas Toto Wolff legt uit hoe dit kan, ondanks het budgetplafond.

Mercedes heeft haar W13-bolide de afgelopen maanden omgevormd van een stuiterende, tegenvallende auto naar een podiumwaardige racewagen. Update na update werd meegenomen naar de Formule 1-circuits, ondanks een budgetplafond van 140 miljoen dollar. Dit is het maximale bedrag wat een F1-team mag uitgeven gedurende het seizoen van 2022. De topteams uitten meermaals zorgen over het budgetplafond van het huidige seizoen. Het zou zeer lastig zijn om onder de 140 miljoen dollar te blijven, waarna uiteindelijk (mede door de wereldwijde inflatie) werd besloten om het plafond met 3.1% te verhogen. Voor Mercedes leken de problemen ondertussen wel mee te vallen. Na een moeizame start nam het team vrijwel elke race upgrades mee. Wolff legt uit hoe dit is gelukt.

Upgrades worden gemanaged tot in de details

Mercedes heeft een eigen systeem opgezet, zodat ze beter om kunnen gaan met de updates. "We hebben een tracker met de financial engineers. Hiermee houden we alle processen en elk onderdeel voor onze bolides nauwlettend in de gaten", legt Wolff uit aan de Italiaanse tak van Motorsport . "Zodra iets uit de vrachtwagen wordt gehaald, schrijft een financial engineer de waarde op. Ook worden de aantallen geteld en wordt er vastgelegd wanneer het onderdeel wordt gebruikt." Het heeft volgens de Mercedes-teambaas even geduurd om de nieuwe methode te begrijpen, maar nu gaat het hard bij de Duitse renstal. "Aan het begin van het seizoen hadden we door meerdere redenen niet veel updates, maar nu gaat het steeds beter met ons ontwikkelingsprogramma." De FIA houdt in de gaten of alle F1-teams zich houden aan het budgetplafond. Wolff legt uit dat het ook vrijwel onmogelijk is om boven het plafond uit te komen, zonder dat men het door heeft. "De regels bestonden al tijdens het vorige seizoen. Binnenkort krijgen we de uitslagen, welke bevestigen of iedereen zich aan de regels heeft gehouden." "Ik ben van mening dat het niet toegestaan is om fouten te maken. Als je de financiële reglementen overtreedt, dan staat dit gelijk aan het overtreden van de technische reglementen", zo klinkt Wolff stellig.

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein