Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Red Bull Hamilton afwees en naar Mercedes stuurde: "Een enorme fout"

Het is het jaar 2012 als Red Bull gesprekken voert met Lewis Hamilton. Uiteindelijk tipt Helmut Marko zijn goede vriend Niki Lauda bij Mercedes. Foutje bedankt, zo oordeelde Marko later.

We schrijven het jaar 2012. Lewis Hamilton is bezig aan zijn zesde seizoen bij McLaren, waar hij nog zo goed begon. In 2007 werd hij in zijn debuutjaar net geen kampioen, alvorens hem dat een jaar later wel lukte. In de daaropvolgende jaren ging het echter wat minder bij McLaren en in 2012 begon Hamilton met drie podiumfinishes nog goed aan het seizoen. Na drie races stond hij bovenaan in het kampioenschap, maar naarmate het jaar vorderde, zakte hij verder weg. Na enkele uitvalbeurten besloot de Brit, in het bezit van een aflopend contract, om verder om zich heen naar andere teams te gaan kijken. Hij sprak onder meer met Helmut Marko over een zitje bij Red Bull, zo vertelde de Oostenrijker in de Duitse media. "Wij voerden destijds gesprekken met Lewis, maar bij ons team was eigenlijk geen plekje vrij", aldus de Red Bull-adviseur.

Tactische fout

Met Sebastian Vettel, die al twee maal kampioen was geworden en onderweg was naar zijn derde titel, had Marko namelijk samen met Mark Webber al een zeer solide line-up. Maar McLaren was dat jaar wel een van de grote concurrenten van Red Bull, dus Marko zag de ijzersterke Hamilton liever bij een ander team rijden. En dus besloot hij zijn maatje Niki Lauda, die destijds adviseur was van het toen nog middelmatige Mercedes-team, te wijzen op Hamiltons beschikbaarheid. "We hebben het destijds toegejuicht dat hij naar Mercedes zou gaan en hebben Lauda gesteund in zijn pogingen om Lewis te contracteren." Mercedes, dat op zoek was naar een vervanger voor de afscheid nemende Michael Schumacher had beet en haalde de Brit binnen. "De beste coureur kwam zodoende in een zwakkere auto terecht, aangezien McLaren in die tijd een van onze grootste rivalen was", aldus Marko, die concludeert dat het achteraf gezien misschien toch niet zijn handigste zet ooit is geweest. Lewis won bij Mercedes tot op heden namelijk zes titels. "Tactisch gezien was dat natuurlijk een enorme fout. Het was voor ons zelfs nog beter geweest als Hamilton bij McLaren was gebleven, maar zo zie je maar weer, je kunt het tactisch niet altijd bij het rechte eind hebben", aldus Helmut.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"