Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen in Miami aan zijn ultieme recordjacht begon

Max Verstappen begon vorig jaar in Miami aan een gedenkwaardige reeks. De Nederlander won uiteindelijk tien races op rij, schreef zo geschiedenis en domineert nog steeds de sport. Hoe begon dat ook alweer?

Verstappen Perez Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2023 is de Grand Prix van Miami de vijfde race van het seizoen. Max Verstappen en Sergio Perez hebben de overwinningen tot dan toe eerlijk verdeeld en het lijkt er dus op dat er een heuse titelstrijd is ontstaan. De race in de Verenigde Staten zal uiteindelijk het startpunt van de ongekende dominantie van Verstappen worden, al lijkt het daar zaterdag nog niet op.

De kwalificatie van Verstappen, die tot dat moment een sterk weekend afwerkt, mislukt namelijk volledig. De Nederlander maakt in zijn eerste run in Q3 een foutje en ziet in zijn ultieme poging lijdzaam toe hoe Charles Leclerc crasht. Een rode vlag en de negende startplaats zijn het gevolg. Perez pakt juist pole position en lijkt zo een belangrijke slag te kunnen gaan slaan in het kampioenschap.

Op zondag laat Verstappen echter even zien wie de baas is. De Red Bull-coureur voelt zich meer dan thuis op het warme circuit en haalt binnen no-time alle coureurs van de andere teams in. Hij schuwt zelfs niet om twee man, Leclerc en Kevin Magnussen in dit geval, tegelijk in te halen. Verstappen start op de harde banden om zo in de slotfase het bandenvoordeel te hebben, maar is dus toch snel genoeg om al gauw de tweede plaats achter Perez op te eisen.

Murw geslagen

Daar eindigt het alleen niet. Verstappen komt in de slotfase binnen en rijdt op de mediums met rasse schreden naar Perez toe. De Mexicaan weert zich kranig, maar moet zijn meerdere erkennen in de superieure Verstappen. In ronde 48 is het klusje geklaard: Verstappen passeert zijn teamgenoot en rijdt simpel naar zijn derde overwinning van het seizoen.

Achteraf zou blijken dat Perez een flinke klap kreeg van zijn teamgenoot, vooral qua vertrouwen. De coureur wint geen enkele Grand Prix meer in 2023 en komt ongelofelijk veel snelheid tekort ten opzichte van Verstappen, die juist aan een ongekende reeks begint. De RB19 is zodanig dominant, zeker in de handen van Verstappen, dat er een bijzondere prestatie wordt neergezet. Verstappen wint namelijk tien races op rij tussen de Grand Prix van Miami en Italië en verbetert zo het record van Sebastian Vettel, die in 2013 negen races op rij wist te winnen. En dat terwijl Perez regelmatig moeite moet doen om punten te scoren.

Uiteindelijk was de Grand Prix van Miami het startpunt van een dominantie die vandaag de dag nog steeds voortduurt. Carlos Sainz was de enige coureur die Verstappen tweemaal wist te verslaan in Singapore en Australië, al was daar wel een vorm van pech voor nodig. In Singapore had Red Bull de set-up niet op orde, terwijl Verstappen dit seizoen door een remprobleem uitviel in Melbourne.

Moet je je toch eens voorstellen dat dit niet gebeurd was. Dan was Verstappen misschien nog steeds aan zijn recordreeks bezig. 'Als' telt alleen niet en tien zeges op rij was al een nooit eerder vertoonde prestatie. De Grand Prix van Miami in 2023 zal alleen voor altijd het startpunt blijven. Dáár deelde Verstappen een tik uit.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"