Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoeveel kost een Formule 1-band?

Een Formule 1-wagen is opgebouwd uit meerdere duizenden onderdelen. De meeste daarvan zijn afgeschermd door het bodywork en zodoende niet met het blote oog zichtbaar, maar vier onmisbare onderdelen kenmerken de vorm van de bolides waarmee de Formule 1-coureurs rondrijden.

Verstappen Canada Race © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het gaat uiteraard over de banden van de Formule 1-wagens, die sinds jaar en dag geleverd worden door de Italiaanse fabrikant Pirelli. Elke Formule 1-coureur heeft gedurende een Grand Prix-weekend beschikking over dertien sets droogweerbanden, waarbij hij zelf keuze mag maken welke aantallen hij van de harde, medium en zachte compounds meeneemt – zolang er van elke compound tenminste maar één set aanwezig is.

Van alle kosten die een Formule 1-team maakt – denk daarbij aan het fabriceren van de voor- en achtervleugels of het kopen van een krachtbron, zoals sommige equipes doen – vallen de uitgaven aan de banden in principe nog mee. Eén Pirelli-band, ongeacht het een harde, medium of zachte compound is, wordt op een waarde van ongeveer 375 euro geschat. Eén set van vier banden kost dus ongeveer 1500 euro.

De dertien sets die elke coureur mee moet nemen naar een Grand Prix-weekend leveren een totaalbedrag van 19.500 euro op, aangezien een team twee rijders heeft komt dat getal per raceweekend voor een Formule 1-renstal op 39.000 euro te liggen. Huidige Formule 1-seizoenen hebben meestal 21 Grands Prix per jaar en dus zijn de teams aan droogweerbanden ruim acht ton (800.000 euro) kwijt aan het rubber. In vergelijk met andere onderdelen van de wagen geen belachelijk hoge kostenpost.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'