Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner luidt noodklok: '300 Red Bull-werknemers weg als we nu niet ingrijpen'

Christian Horner luidt de noodklok en zegt dat de Formule 1 direct moet ingrijpen bij het budgetplafond en de inflatieproblemen. Zo niet, dan komen er honderden mensen op straat te staan.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft al meermaals laten weten dat meerdere Formule 1-teams in de problemen gaan komen als er niet wordt ingegrepen bij het budgetplafond. Door de wereldwijde inflatie is het plafond van 140 miljoen dollar volgens Horner niet meer te behalen. Hierdoor ontstaan er volgens hem zeer grote problemen. Horner verwacht dat het wereldkampioenschap mogelijk in de rechtszaal wordt beslist na het overtreden van het plafond en, nog erger, dat er honderden werknemers van Red Bull ontslagen moeten worden om binnen budget te blijven. "De manier hoe je je auto ontwerpt, dat ligt binnen je controle. Dat kan men zelf met een groep ontwerpers creëren, maar wat we op dit moment zien, daar hebben wij geen controle over. De inflatiekosten raken huishoudens over de hele wereld", zegt hij tegen Sky Sports . Horner noemt een inflatie van 11% in Groot-Brittannië, waar de fabriek van Red Bull is gevestigd. "Het heeft direct effect op personeel, materiaal, elektriciteit, goederen en onderdelen. Ik denk dat het een situatie van overmacht is en dat de FIA moet ingrijpen."

Horner: 'We willen niet dat het WK eindigt in de rechtszaal'

Red Bull is volgens Horner zeker niet het enige Formule 1-team wat hier last van gaat hebben. Hij vreest het ergste: "Waarschijnlijk zal ongeveer 50% van de teams boven het budgetplafond uit komen aan het einde van het jaar, als het zo doorgaat. Misschien zelfs meer." Dit betekent dat de FIA, mochten de regels niet veranderen, zal moeten ingrijpen met straffen. Dit kan grote consequenties hebben voor het wereldkampioenschap. "En we willen niet dat het WK eindigt in de rechtszaal, of in Parijs voor de ogen van de FIA. We hebben nog zes maanden over dit jaar, we moeten nu ingrijpen."

'Topteams moeten honderden mensen op straat zetten'

Vooral de grotere teams met een groot personeelsbestand kunnen in grote problemen komen. Horner legt uit wat de impact is op het personeel, als Red Bull zich moet gaan houden aan het budgetplafond. "Elk van de topteams moeten dan af van zo'n twee of driehonderd personen om ook maar in de buurt te komen. Is dat het juiste om te doen?" "We moeten een oplossing vinden. Niemand heeft dit kunnen voorspellen", aldus Horner. "We hebben het budgetplafond met 35 miljoen dollar verlaagd in de pandemie. Niemand heeft deze problemen kunnen voorspellen."

Viaplay
x
Exclusief Newey vindt feedback Verstappen cruciaal: "Daar heb ik geluk mee gehad"