Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Ferrari

"Italianen moeten en kunnen Ferrari niet leiden"

Ferrari is al jaren niet hetzelfde team dat het aan het begin van het millennium was. Bernie Ecclestone is nog altijd van mening dat dit te maken heeft met de leiding van de Scuderia. Volgens de oud-Formule 1-baas moet een Italiaan daar namelijk de touwtjes niet in handen hebben.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

De gouden tijden van Ferrari liggen inmiddels ver in het verleden. Hoewel de Scuderia nog altijd bij de drie beste team van de Formule 1 hoort, kan het al ruim een decennia geen aanspraak maken op de titel en is het inmiddels twaalf jaar geleden dat het een wereldtitel won. In 2007 bracht Kimi Raikkonen voor het laatst een kampioenschap naar Maranello.

In de Beyond the Grid-podcast geeft oud-Formule 1-baas Bernie Ecclestone een mogelijke verklaring waarom Ferrari al lange tijd geen succes meer kent. De 89-jarige denkt hierbij terug aan de jaren negentig, toen de Italiaanse renstal in een vergelijkbare situatie verkeerde. Ferrari had destijds sinds 1979 geen wereldtitel voor coureurs gepakt. Ecclestone, die de autofabrikant als essentieel voor de sport zag, wilde hierin verandering brengen, maar zag dat daarvoor wel het nodige moest veranderen.

"Ik denk dat er bij de Italianen zoveel mensen de leiding hebben dat er uiteindelijk niets van terechtkomt binnen het team, zij kunnen niet leiden. Niemand heeft het dan voor het zeggen", legt de Britse zakenmagnaat uit.

"Bij Ferrari lagen op dat moment te veel puzzelstukken niet op hun plaats. Het begon weer te lopen toen ik Jean Todt wist over te halen om naar de Scuderia te gaan. Naar mijn mening moest het team geleid worden door een niet-Italiaan", vertelt Ecclestone. Todt kwam in 1993 over van Peugeot, dat hij in ongeveer een decennium had een grootheid had gemaakt in de autosport. De Fransman leidde de autofabrikant naar enorme successen in het Wereldkampioenschap Rally en op Le Mans.

In enkele jaren tijd wist Todt van Ferrari weer een grootmacht te maken, door een waanzinnig sterk team te bouwen. De Fransman, die tegenwoordig actief is als president van de FIA, haalde Michael Schumacher, Ross Brawn en Rory Byrne naar de Scuderia. De formatie was vervolgens ongenaakbaar tussen 2000 en 2004.

Houdt de FIA de hand boven het hoofd van Ferrari? Hoor daarover meer in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, met F1-journalisten Ruud Dimmers, Jan van der Burgt en gastheer Jeroen van Inkel.

3 reacties