Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Jean Todt

Jean Todt is voormalig voorzitter van de internationale autosportbond FIA. Daarnaast is hij oud-team manager van het Formule 1-team van Scuderia Ferrari.

Jean Todt Michael Schumacher Racing News365 3 © xpb.cc

Biografie van Jean Todt

Todt werd in 1946 geboren in het Franse Pierrefort. Op jonge leeftijd raakte Todt in aanraking met de autosport: hij leende de Mini Cooper S van zijn vader voor een vriend, om deel te nemen aan een rally. Niet lang daarna begon Todt zelf als rallyrijder en navigator. Deze carrière zette hij voort tot eind 1981. Samen met Guy Frequelin won hij in dat jaar voor Talbot het wereldkampioenschap voor constructeurs.

			© XPBimages
	© XPBimages

Jean Todt bij Peugeot Talbot Sport

In 1982 stelde Peugeot-Talbot Jean Todt aan als manager. In hetzelfde jaar startte hij de ontwikkeling van de Peugeot 205 Turbo 16. De auto zorgde voor veel succes: Peugeot-Talbot was het best presterende team binnen het Groep-B tijdperk. Zowel in 1985 als 1986 greep Todt met Peugeot-Talbot zowel de constructeurs- als rijderstitel in het WRC. Todt ging tot en met het begin van de jaren negentig door als teambaas van de Franse renstal en boekte velen successen, waaronder winst in de befaamde Dakar Rally (1987, 1988, 1989, 1990 en 1991).

Jean Todt Ferrari

In 1993 trad Todt in dienst bij het Italiaanse F1-team Scuderia Ferrari. Todt werd aangesteld om het team te reorganiseren en terug te brengen naar de top. Dit deed hij onder andere door Michael Schumacher de overstap te laten maken van Benetton naar zijn nieuwe werkgever. Met de komst van Schumacher wist Todt ook Ross Brawn over te halen om zich bij de Italiaanse firma te voegen. In de jaren die volgden slaagde Todt zijn ambitieuze plan om Ferrari nieuw leven in te blazen. Onder leiding van Todt werd Michael Schumacher maar liefst vijf opeenvolgende keren wereldkampioen Formule 1 (2000-2005). Daarnaast werd Ferrari in de periode dat Todt betrokken was bij de organisatie acht keer kampioen bij de constructeurs.

Jean Todt als Ferrari CEO

In 2004 werd Todt aangesteld als Chief Executive Officer bij Ferrari. Deze rol vervulde hij naast zijn functie als teambaas. Dit deed hij tot en met 2006. Toen Michael Schumacher aankondigde zijn helm aan de wilgen te hangen, deed ook Todt een stapje terug. Hij nam een nieuwe rol aan als ‘Special Advisor’, welke hij uitoefende tot en met 2008. In maart 2009 nam Todt definitief afscheid van de Italiaanse renstal.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Jean Todt FIA

Kort nadat Todt zijn Ferrari contract inleverde, volgde Todt Max Mosley op als president van de FIA. Todt werd twee keer herkozen voor een periode van vier jaar en bleef aan het roer van de FIA tot en met 2021. De Formule 1 Grand Prix van Saudi-Arabië was de laatste race die Todt bijwoonde als FIA-president. In december 2021 werd hij opgevold door Mohammed bin Sulayem.

Jean Todt Michael Schumacher

Ook na hun gezamenlijke succesperiode bij Ferrari bleven Jean Todt en Michael Schumacher aan elkaar verbonden. Schumacher beleefde een ernstig skiongeluk in 2012, wat hem bijna het leven kostte. De bijzondere band tussen het tweetal maakt dat Todt één van de weinige personen is die nog contact heeft met de zevenvoudig wereldkampioen. Zo vertelde Todt aan het Duitse nieuwsplatform RTL dat hij de familie Schumacher – wanneer mogelijk – drie keer per week bezoekt en samen met Schumacher naar F1-races kijkt.

Jean Todt en Michael Schumacher op een Formule 1 circuit © xpb.cc

Het privéleven van Jean Todt

Jean Todt leeftijd

Todt is geboren op 25 februari 1946. Dat maakt hem momenteel 77 jaar oud.

Michelle Yeoh en Jean Todt

Todt is sinds 2004 getrouwd met Michelle Yeoh, een Maleisisch-Chinese actrice. Het stel geeft geen kinderen.

Zoon Nicolas Todt

Jean Todt heeft één zoon uit een eerdere relatie: Nicolas Todt. Nicolas is manager van diverse bekend coureurs, waaronder Felipe Massa, Daniil Kvyat, Pastor Maldonado en Charles Leclerc. Daarnaast hield Nicolas Todt zich met diverse andere zaken bezig binnen de autosportwereld. Zo fungeerde hij als scout en was hij tot en met 2018 mede-eigenaar van het Franse ART Grand Prix, dat uitkomt in de Formule 2 en Formule 3.

Vermogen Jean Todt

Todt heeft naar verluid een vermogen van 16 miljoen dollar.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!
Viaplay
x
Max Verstappen vindt vertrek Newey niet onoverkomelijk voor Red Bull