Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Jordan intens verdrietig om halsstarrige F1-teams: "Het is schandalig"

In alle consternatie rond de Ferrari-transfer van Lewis Hamilton is de afwijzing van de aanvraag van Andretti Formula Racing een beetje ondergesneeuwd. Voormalig teambaas Eddie Jordan heeft daar een duidelijke mening over, net als over dat er dit jaar geen rookies in de Formule 1 zijn.

Eddie Jordan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eind januari maakte de Formule 1 bekend dat de aanvraag van Andretti Formula Racing voor 2025 en 2026 werd afgewezen. De F1 liet toen weten dat zij verwachten dat het project niet succesvol gaat zijn en dat de koningsklasse meer voor Andretti zou betekenen dan andersom. Eerder keurde de FIA de aanvraag van het Amerikaanse team wel goed, terwijl Andretti liet weten dat men het 'sterk oneens is met inhoud' van het document van de Formule 1. Veel fans hadden zich verheugd op de komst van een elfde team in de koningsklasse van de autosport.

Eddie Jordan, de voormalig teambaas van zijn eigen Jordan Grand Prix, kan zich totaal niet vinden in de beslissing van de F1. "Met een naam als Andretti en de mogelijkheid om tot wel 700 à 800 mensen, creëert zo'n team zeker meerwaarde. Dat gebeurt bovendien allemaal in de achtertuin waar we met de F1 grootsheid willen bereiken en dat is in Amerika", zo vertelt Jordan in de Formula For Success-podcast.

'Ben echt verdrietig'

"Het is een voorrecht om mensen zoals Michael en zijn vader, wereldkampioen Mario Andretti, in de sport te hebben. Het is schandalig van de teams, ook al zegt Liberty Media dat de teams hier geen invloed op hebben gehad. Maar dat is onzin, want natuurlijk hebben ze dat wel gehad. Ze hebben heel duidelijk gemaakt dat de deur gesloten is", aldus de Ier.

Jordan haalt daarbij een aantal teams aan die in de Formule 1 terecht kwamen in de tijd dat Bernie Ecclestone de grote baas was, maar inmiddels zijn verdwenen. Denk daarbij aan Super Aguri, Toyota, BMW en Ligier. "Grote namen kregen toen de kans, maar ze zijn er niet meer. Normaal gesproken zou er een natuurlijke in- en uitstroom van teams moeten zijn. Als je bijvoorbeeld naar de Engelse voetbalcompetitie kijkt, degraderen er drie teams en promoveren er drie teams", zo legt hij uit.

"Om te denken dat de 10 teams die nu in de Formule 1 zitten de wereld kunnen dicteren en zeggen 'de F1 is van ons en alleen van ons' is fundamenteel verkeerd en druist in tegen iedereen die eerlijk en redelijk is", zo is Jordan stellig. "De Formule 1 heeft de naam Andretti nodig, het is een fantastische naam. Ik ben zo verdrietig dat ze hem hebben uitgesloten. Ik ben echt verdrietig", zo laat Jordan weten hoe hij erover denkt.

Gebrek aan rookies in 2024

Dan schakelt Jordan over naar een ander pijnpunt. In 2024 stapt er namelijk geen enkele rookie in in de Formule 1. "Ik ben daar zo boos over, eerlijk gezegd kan ik niet vertellen hoe erg ik hierover van streek ben. Ik neem het de 10 teams echt kwalijk, het is schandalig. De visie, de vooruitziende blik is niet goed. Alle grote en kleine teams moeten zich schamen dat ze er geen werk van maken om jong talent en daarmee ook de media iets te geven. Want we kunnen nu niet zeggen wie de beste rookie van het jaar is. Het is gewoon verkeerd", zo uit de Ier opnieuw zijn kritiek.

Daarbij heeft Jordan twee kanshebbers in gedachten die de stap naar de koningsklasse van de autosport kunnen maken. "Liam Lawson is een van de coureurs die ik echt in de gaten zou houden. Hij heeft het vorig jaar geweldig gedaan, de andere rijder is Felipe Drugovich. We hebben weer een Braziliaan nodig in de Formule 1 en hij is ook een Italiaan. En we hebben ook geen Italiaanse coureur op de grid. Het is dus heel logisch", zo vertelt Jordan.

"Hij heeft het Formule 2-kampioenschap met een hele grote voorsprong gewonnen, zelfs met een groter gat dan Oscar Piastri had. Daarom ben ik er absoluut zeker van dat hij waarschijnlijk mijn eerste keus zou zijn, want Brazilië is, los van al het andere, een geweldige commerciële markt. Daarnaast heeft Brazilië een grote autosportgeschiedenis. Ik denk dat het een land is dat een Formule 1-coureur nodig heeft en ik denk dat de Brazilianen achter hem zouden staan", aldus de voormalige teambaas.

"Ik vind het verontrustend dat er geen rookies zijn en het is ook verontrustend dat er niet meer dan 10 teams zijn. Want ik denk dat je met meer dan 10 teams misschien de mogelijkheid zou hebben om een jongedame in de Formule 1 te hebben, wat briljant en geweldig zou zijn", zo sluit Jordan zijn betoog af.

Ook interessant:

Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten

De balans opmaken? Een lastige opgave, maar één ding lijkt zo klaar als een klontje. Verstappen en Red Bull staan er extreem goed voor, toch Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen grijpt naast prestigieuze prijs