Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alexander Albon

Kan Albon een rematch tegen Verstappen bij Red Bull wel aan?

In diverse publicaties staat te lezen dat Alex Albon een terugkeer naar Red Bull in 2026 is aangeboden, terwijl hij ook in verband wordt gebracht met het stoeltje van Lewis Hamilton bij Mercedes voor 2025. Wat is wijsheid?

Albon Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Williams-teambaas James Vowles heeft onlangs een hindernis opgeworpen voor elk team dat Albon voor volgend jaar wil strikken, simpelweg door te onthullen dat hij voor dat jaar al een contract heeft bij de ploeg uit Grove.

Na Williams vorig seizoen naar de zevende plaats in het constructeurskampioenschap te hebben geholpen, is Albon hot property op de rijdersmarkt. Sinds zijn terugkeer in de F1 in 2022, nadat hij aan het eind van de campagne van 2020 door Red Bull werd vervangen door Sergio Perez, is Albon een heel andere coureur.

De in Thailand geboren ster heeft bij Williams laten zien dat hij in staat is om een team te leiden en dat hij heel volwassen is geworden, twee eigenschappen die hij niet liet zien toen hij tijdens zijn 18 maanden durende periode aan de zijde van ed nu drievoudig wereldkampioen Max Verstappen zoek werd gereden.

In 2023 schopte Albon het zeven keer tot Q3, met als beste kwalificatie een vierde plaats tijdens de Grand Prix van Nederland. In een Williams was dit een buitengewone prestatie. Hij zette zijn sterke kwalificatieprestaties kracht bij door 27 van de 28 punten van het team te scoren, wat benadrukt hoezeer hij het team droeg in het klassement.

Zijn consistentie en indrukwekkende, rauwe tempo in een auto die niet iets achter het middenveld opereert, maken het geen verrassing dat hij de aandacht heeft getrokken van Red Bull, iets wat maar weinigen aan zagen komen na het voelen van de toorn van Dr. Helmut Marko in 2020.

Heeft de terugkeer van Red Bull zin?

Red Bull wil Albon naar verluidt snel inlijven voor 2026 om ervoor te zorgen dat Mercedes hem niet kan contracteren, terwijl hij tegelijkertijd zijn deal met Williams kan afronden.

Als dat gebeurt, zal de 27-jarige het jaar van de nieuwe motorreglementen ingaan met de Oostenrijkers, die de uitdaging aangaan om zelf in eigen beheer een nieuwe motor te bouwen. Nog belangrijker is dat Albon zich zou herenigen met Verstappen.

Albon is een beduidend betere coureur dan de laatste keer dat hij naast de Nederlander reed. Daar is geen twijfel over mogelijk, maar is hij goed genoeg om zijn prestaties te evenaren of hem te verslaan?

In veel opzichten zou een terugkeer naar Red Bull de cirkel rond maken voor Albon en hem het platform geven om te laten zien hoeveel hij verbeterd is. Direct vergeleken worden met Verstappen zal echter ook een enorme uitdaging kunnen zijn die hem mentaal op de proef zal stellen.

Maar je kunt ook zeggen dat hij niets hoeft te bewijzen aan de Oostenrijkers, gezien het feit dat zijn F1-carrière al bijna was beëindigd door hun acties. Als de overstap naar Williams in 2022 er niet was geweest, wie weet waar de felbegeerde coureur nu zou racen?

Bij Red Bull zal Albon ook niet de stercoureur of de nummer één zijn, twee dingen die hij bij Williams wel is. Hij is meer dan goed genoeg om voor één van de toonaangevende teams te racen, maar misschien past een team waar hij geen verleden mee heeft beter bij hem.

Als het mogelijk is, is Hamilton vervangen bij Mercedes misschien de meest logische optie, omdat het een nieuwe omgeving is voor Albon en George Russell een coureur is met wie hij niet alleen goed kan opschieten, maar die hij mogelijk ook kan verslaan.

Verstappen is een klasse apart en heeft niet voor niets talloze records verpulverd. Is dit een omgeving waar Albon opnieuw in zou willen stappen?

De andere optie zou zijn om in 2026 bij Williams te blijven en het team te blijven helpen ontwikkelen en het gat naar de koplopers te verkleinen. Een nadeel van deze optie is echter dat niet kan worden gegarandeerd dat het Britse team die grote sprong zal maken.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein