Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

Karter diep door het stof na vermeende nazigroet, maar carrière lijkt te imploderen

De 15-jarige Artem Severuikhin, die op maandag in opspraak raakte door een vermeende nazigroet op het podium van een kartrace van het Europese kampioenschap, is zijn zitje kwijt en zijn licentie is ingetrokken.

De Rus Artem Severiukhin, racend met een Italiaanse licentie, stond al glimlachend op de bovenste trede van het podium toen hij een vermeende nazigroet uitvoerde na afloop van het Europese kampioenschap karten.

De FIA stelde meteen een onderzoek in, maar andere partijen zorgden er al voor dat Severiukhin voorlopig naar een carrière in de autosport lijkt te kunnen fluiten. Zijn team, Ward Racing, liet op maandag meteen weten dat ze het contract met de jongeman hadden verscheurd.

Licentie ingetrokken

Terwijl het FIA-onderzoek nog loopt, liet de Italiaanse autosportbond er geen gras over groeien. Zij hadden een Italiaanse racelicentie aan de Rus afgegeven, maar deze is nu ingetrokken.

De autosportbond kwam met spoed bij elkaar, waarna men zonder al te veel discussie besloot om de licentie in te trekken. Momenteel buigen ze zich nog over verdere sancties na de volgens hen 'onacceptabele' gebaren van Artem.

"Hij toonde een gebrek aan respect voor de universele normen en waarden die er gelden in de sport, die tegelijkertijd ook de basis zijn voor menselijkheid en waardigheid", aldus de Italianen.

15-jarige karter door het stof

Eerder op de dinsdag ging Severiukhin op Telegram door het stof voor zijn daad, maar ontkende hij een nazigebaar te hebben gemaakt. "Ik maakte een gebaar dat door velen werd gezien als een nazisaluut. Ik steun Nazi's niet en ik beschouw hun daden als de meest verschrikkelijke in de geschiedenis van de mensheid."

"Ik accepteer elke straf, maar ik bedoelde niets met mijn acties. Ik steun Nazi's niet en ik wilde niemand beledigen. Sorry", aldus de jonge coureur.

Formule 1 GP Australië 2022 RN365 Nieuwsdossier

30 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull