Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Klassieker: F1-legende vergelijkt coureurs met apen

Viervoudig wereldkampioen Alain Prost wist de Formule 1-coureurs uit de jaren '00 op hun plek te zetten met een aantal pittige uitspraken, waarbij hij de racers onder andere vergeleek met apen.

Alesi Prost Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Alain Prost kwam uit een tijd waar nog hard gevochten werd om het wereldkampioenschap. De viervoudig wereldkampioen behaalde in 1985 zijn eerste titel met het team van McLaren, waarna er nog drie volgden (twee in een McLaren, één in een Williams-bolide).

Samen met Ayrton Senna zorgde de Fransman voor spanning en sensatie bij de Formule 1-kijker van die tijd. De twee waren aan elkaar gewaagd en dat resulteerde in mooie gevechten, waarbij het kampioenschap in 1988 met een verschil van 3 punten tussen de twee gewonnen werd door de Braziliaan.

"Geen echte raceklasse meer"

Het was dan ook niet geheel uit het niets dat op 30 december 2002 Prost forse kritiek uitte op de 'moderne' Formule 1 van die tijd en haar coureurs. De Fransman reed inmiddels zelf al zeven jaar niet meer in de koningsklasse, maar had wel het een en ander te vermelden over het tijdperk rondom de eeuwwisseling, waarin Michael Schumacher de sport domineerde met vier kampioenschappen op rij.

Over de coureurs in die jaren was Prost dan ook streng: "De coureurs van vandaag de dag zijn getrainde apen. Ze volgen gewoon aanwijzingen van engineers op en laten de computers al het werk doen. Voor mij is het geen echte raceklasse meer", zo legde hij in 2002 uit.

De McLaren-kampioen deed hier nog een schepje bovenop: "Wat nog erger is, is dat de coureurs stil blijven om het imago van het team of de sponsoren niet te schaden. Ik wil niet oubollig klinken, maar in de afgelopen tien jaar zijn de coureurs steeds meer als robots geworden."

Deze kritiek eind 2002 kwam na een seizoen van dominantie voor Schumacher. De Duitser finishte dat seizoen elke race op de eerste of tweede plaats, op de Grand Prix van Maleisië na, waar hij derde werd. Het seizoen zorgde voor weinig spanning en ook de titelstrijd was al vroeg gestreden. En in vergelijking met zijn eigen tijd in de koningsklasse was dat natuurlijk wel wat anders.

Praat mee!

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami