Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Klien echoot mening Verstappen: "Heel snel, maar een beetje lui"

Ja, het is Red Bull dat momenteel domineert, maar volgens deze oud-Red Bull-coureur is de sport wel de juiste weg ingeslagen.

Christian Klien was van 2004 tot 2006 en in 2010 (kort) actief als F1-coureur. In 2005 en 2006 kwam hij uit voor Red Bull. Vandaag de dag is hij actief als Formule 1-analist voor de Oostenrijkse tv en geniet hij nog steeds met volle teugen van de koningsklasse. Hij vindt de sport beter dan in 'zijn tijd'. "Het gaat allemaal de goede kant op", zo vertelt hij in een interview met RacingNews365 . "Het veld zit veel dichter bij elkaar vandaag de dag. Recent zaten alle twintig auto's in Q1 bijvoorbeeld binnen anderhalve seconde van elkaar, wat best wel goed is", zet hij zijn woorden kracht bij. "Er is misschien één auto die er bovenuit steekt en wat te snel is, Red Bull, maar het is veel spannender. Het budgetplafond is een goede ontwikkeling, maar het zal even een paar jaar duren voordat de teams echt dichterbij elkaar komen."

Budgetplafond

Alhoewel het speelveld nu gelijk is qua geld dat er aan de auto kan worden uitgegeven, zijn er op andere vlakken nog steeds onderlinge verschillen, beargumenteert Klien. Daarom zullen de grotere teams ook de komende jaren waarschijnlijk nog blijven domineren, denkt hij. "De grote teams hebben namelijk nog steeds veel middelen waar ze op terug kunnen vallen. Het duurt jaren voordat de rest het gat zal dichten, maar dit is wel de juiste weg voor de Formule 1. Anders heb je altijd drie teams met een megabudget en een groot gat naar de rest. " Verder ziet de coureur, die vandaag de dag zelf nog racet in de GT-bolides, nog wel een nadeel aan de huidige Formule 1. Hij is niet de enige (oud-)Formule 1-coureur die er zo over denkt. Zo riep Verstappen al dat het op dit vlak de verkeerde kant op gaat. "De auto's zijn vandaag de dag wat te groot en te zwaar. Ze zijn heel snel, maar op het oog een beetje lui. Op dat vlak kan het racen wel verbeterd worden, maar onder de streep gaan we wel de goede kant op. Vergeleken met tien jaar geleden zijn er veel meer fans, dus het is allemaal heel positief."

Meer teams

In zijn laatste Formule 1-seizoen waren er nog 11 Formule 1-teams aanwezig in de sport. De laatste jaren zijn dat er 10. Als het aan Klien ligt, dan komt er nog een elfde bij. "Persoonlijk sta ik daar voor open, voor een elfde team in de Formule 1. Als dat team bijvoorbeeld Andretti is, dan weten ze precies wat ze moeten doen en dan doen ze het goed. Kijk naar Haas, dat niemand kende toen ze in de sport kwamen, maar ze hebben het door de jaren heen goed gedaan."

Viaplay
x
GP Spanje Data tonen aan: Verstappen en Red Bull moeten één belangrijk punt verbeteren