Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Knoors duidt voordeel McLaren in strijd met Red Bull

McLaren heeft de afgelopen anderhalf jaar een opmerkelijke opmars gemaakt. Het team uit Woking heeft zich in 18 maanden opgewerkt van achterblijver naar titelkandidaat en voormalig F1-engineer Ernest Knoors heeft een idee over hoe McLaren dat voor elkaar heeft gekregen.

Norris Verstappen podium Singapore
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het laatste deel van het seizoen staat voor de deur en de titelstrijd is nog allesbehalve beslist. Het woord 'upgrades' valt dus steeds vaker. Red Bull bereidt een grote update voor in aanloop naar de aankomende race, maar ook McLaren zit niet stil. De huidige kampioenschapsleider bij de constructeurs gaf in Singapore nog eerlijk toe dat er nog een hoop in de pijplijn zit, maar dat men nog niet heeft besloten wanneer het deze nieuwe upgrades in wil gaan zetten. Het zou al de derde keer dit jaar zijn dat McLaren met een grote update komt.

En over het algemeen zijn al die updates succesvol geweest, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die van Red Bull. De problemen met de RB20 zouden in Silverstone getackeld worden met een nieuwe vloer, maar het liep uiteindelijk anders. De problemen werden alleen maar groter en McLaren liep alleen maar verder weg. In een exclusief interview met RacingNews365 gaat voormalig F1-engineer Ernest Knoors in op de ontwikkelingsstrijd. Knoors is erg onder de indruk van de stijgende lijn die men bij McLaren te pakken heeft: "Heb je het juiste spoor te pakken, dan heb je de juiste weg gevonden. Dus ik denk dat McLaren het vooral goed doet omdat ze, iedere keer als ze nieuwe upgrades brengen, altijd met iets werkends voor de dag komen."

"Dus iedere keer heb je het vertrouwen dat je weer een stap in de goede richting zet, of dat je in ieder geval de goede richting in werkt. En daarmee maak je de auto ook gewoon sneller, iedere keer dat je een upgrade brengt. Kijk bijvoorbeeld naar teams als Mercedes en Ferrari. Ferrari heeft in Barcelona een upgrade gebracht en die maakte de auto eigelijk juist moeilijker te rijden, want er ontstonden juist meer problemen. Dus dan moet dat hele team eigelijk gaan nadenken, hebben we het juiste gedaan? Analyseren wat het probleem was en dan een nieuwe richting kiezen. En dat kost gewoon tijd. Dan loop je achter op je concurrentie."

'Gebouwd voor dit type auto's'

Ook bij Mercedes ging het na een introductie van upgrades mis: "Mercedes eigenlijk hetzelfde (als Ferrari red.). Die hebben in Montreal een voorvleugel gebracht waar ze enorm veel voordeel uit haalden. Maar daarna hebben ze een beetje over de vloer getwijfeld, of die nou wel of niet goed werkte. Dat maakt je progressie steeds lastiger, maar dat is bijvoorbeeld juist het sterke van McLaren. Zij hebben steeds upgrades gebracht die de auto altijd verbeteren en dat is een heel groot compliment."

Maar hoe krijgt McLaren dat voor elkaar? Knoors heeft daar zo zijn ideeën over: "Ik vind het feit dat McLaren een van de modernste windtunnels heeft toch een van hun grootste voordelen." Knoors doelt daarmee op het feit dat van de huidige Formule 1-grid McLaren over de nieuwste windtunnel beschikt.

In 2023 opende McLaren de nieuwe windtunnel, die speciaal gebouwd was voor het Formule 1-team van het Britse merk. Volgens Knoors is dat hét grote voordeel van McLaren in de huidige titelstrijd: "Die windtunnel is gebouwd voor dit type F1-auto's met die grondeffectregels en ik denk dat ze daar stiekem heel veel voordeel van hebben, omdat die tunnel gewoon heel erg up to date is."

Bekijk hieronder het volledige interview met Ernest Knoors!

Ook interessant:

De titelstrijd in de Formule 1 nadert de ontknoping. Max Verstappen moet in de laatste zes races een voorsprong van 52 punten verdedigen op Lando Norris, die steeds dichter naar de wereldkampioen toe kruipt. Maar Verstappen lijkt niet echt te kunnen rekenen op steun van Sergio Perez, toch?! Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x