Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Laatste Mercedes-deals moeten Hamilton helpen F1-geschiedenis te schrijven

De contractverlengingen binnen het management van Mercedes moeten Lewis Hamilton aan een felbegeerde achtste titel helpen. De gecreëerde stabiliteit lijkt een voordeel, maar gaat het nog gebeuren?

Hamilton Allison
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Toen Mercedes halverwege 2023 besloot om wijzigingen door te voeren, wist je dat er iets niet pluis was achter de schermen. Mike Elliott, in 2021 de opvolger van James Allison als technisch directeur, werd overgeplaatst naar de bredere rol van Chief Technical Officer.

Het werd gezien als een degradatie na de mindere prestaties van Mercedes in 2022 en 2023. Elliot zou Mercedes zes maanden later verlaten en zo een elfjarige periode afsluiten. Hij werd vaak als schuldige aangewezen vanwege de mindere vorm, vooral omdat hij de leiding had over de ontwikkelingsrichting van de W13 en W14. Het team nam risico's op basis van hun gegevens in de windtunnel, maar de bolide bleek een nachtmerrie op de baan. Mercedes was tot nu toe niet in staat om Red Bull uit te dagen.

Elliott was zich zodanig bewust van de problemen, dat hij de leiding had over de herziening van de technische organisatie en besloot om op zijn eigen voorwaarden terug te treden. Allison keerde terug als technisch directeur en zo werd zijn lot bezegeld. De recente contractverlenging van Allison zorgt ervoor dat Mercedes nu de toekomst van een belangrijk technisch kopstuk heeft veiliggesteld. Tel daar de driejarige contractverlenging van teambaas Toto Wolff bij op en de stabiliteit is terug bij Mercedes. Maar welke voordelen heeft dat nou?

Allison is de sleutel tot de wederopbouw

Mercedes probeert uit het dal te klimmen na een seizoen zonder overwinningen. 2023 werd één van de slechtste jaren sinds de overname van Brawn GP in 2010 en de coureurs zullen ongetwijfeld meer verwachten. Lewis Hamilton heeft een flinke staat van dienst opgebouwd en wil over een winnende auto beschikken, terwijl het team ook aan George Russell moet bewijzen dat hij zijn eerste wereldtitel met Mercedes kán pakken.

Allison beschikt over een schat aan F1-ervaring als zijn tijd bij Mercedes niet wordt meegerekend. Hij begon in de jaren '90 aan zijn F1-avontuur en pakte rijders- en constructeurstitels bij Renault en Ferrari. Mercedes zag de afgelopen drie jaar heel wat belangrijke pionnen vertrekken en daarom is het zo belangrijk dat Allison voor de broodnodige stabiliteit zorgt. Allison staat bekend als een effectieve spreker. Dat blijkt bijvoorbeeld ook wel uit zijn vermogen om technische onderwerpen kort en bondig uit te leggen in video's van Mercedes.

In het huidige tijdperk, de budget cap en testbeperkingen spelen tegenwoordig een hoofdrol, is een effectief beheer van middelen zeer belangrijk om een dipje te boven te komen. Daar is Allison dus goed in en Aston Martin en McLaren lieten al zien dat een ommekeer mogelijk is. Daar komt bij dat Red Bull, de dominerende factor van 2023, verwacht dat ze kleinere stapjes gaan zetten. Christian Horner en Max Verstappen gaven al eens aan dat het veld sneller naar elkaar toe gaat groeien binnen de huidige reglementen. Mercedes wil een ommekeer bewerkstelligen met de W15 en stabiliteit in de technische top draagt daar meestal aan bij.

Wat gaat Hamilton doen?

Het contract van Allison is niet de enige lange termijnverbintenis binnen Mercedes. Teambaas Toto Wolff maakte recent bekend dat hij nog drie jaar aanblijft en stelde ook dat hij én Hamilton allebei de wens hebben om een achtste wereldtitel binnen te halen. Het is echter wel de vraag wat Hamilton gaat doen. Het is zeker dat Wolff en Allison er nog zijn als de nieuwe, revolutionaire reglementen ingaan in 2026, maar de verbintenis van Hamilton loopt eind 2025 af.

Veel zal afhangen van de prestaties in 2024 en 2025. De contractverlengingen van Wolff en Allison, toch twee mannen die het vertrouwen van Hamilton genieten, kunnen zijn beslissing beïnvloeden, maar het is echt niet zeker dat Hamilton aanblijft als hij nog twee jaar moet aanmodderen. Toch liet hij wel zien over het vuur te beschikken als hij een kans ziet. Zijn blije uitbarsting in Hongarije, waar hij pole pakte, en het optimisme over de Mercedes-updates zijn daar goede voorbeelden van.

Een ding is zeker: de stabiliteit binnen Mercedes kan Hamilton in een goede positie brengen om die felbegeerde titel te pakken. Nu nog de juiste bolide verkrijgen.

			© XPBimages
	© XPBimages

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Zag 'masterclass' van Verstappen: "Een race-machine!"