Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Latifi kampte met naweeën controversieel einde '21: "Heeft zijn vorm beïnvloed"

Williams-teambaas Jost Capito vertelt dat die allesbeslissende crash van Nicholas Latifi grote invloed heeft gehad op de Canadees. Zelfs nog gedurende het lopende Formule 1-seizoen.

De Formule 1-wereld stond op zijn kop na het bizarre en controversiële einde van de Abu Dhabi Grand Prix in het vorige seizoen. Lewis Hamilton domineerde gedurende de hele race, waardoor hij op het punt stond om zijn achtste wereldtitel binnen te slepen. Dit was zo, totdat er een safety car kwam door de crash van Nicholas Latifi en Max Verstappen op verse zachte banden Hamilton inhaalde bij de herstart. Niet alleen Michael Masi en de FIA kregen veel haatreacties, want ook Latifi werd niet gespaard, aangezien hij door velen verantwoordelijk werd gehouden voor de uitkomst van de race en daarmee de wereldtitel. De Canadees maakte een moeilijke tijd door, onthult Williams-teambaas Jost Capito. "Het was extreem moeilijk voor hem", vertelt Capito in de podcast High Performance . "We moesten hem het vertrouwen blijven geven. We zeiden dat hij niets fout gedaan had en dat er niets aan de hand was. Het was heel moeilijk, omdat het het einde van het seizoen was. Iedereen ging met vakantie. Hij was er dus niet iedere dag." "Ook bemoeiden we er ons niet te veel mee, want we wisten wat er aan de hand was. Hij had zijn social media uitgezet en als we ons er te veel mee bemoeid zouden hebben, denk ik dat we de situatie erger gemaakt zouden hebben." "Het was iets waar iemand zelf overheen moet komen", gaat Capito verder. "Hij was zich ervan bewust dat hij onze steun had, dat wij ervan overtuigd waren dat hij niets verkeerd deed. De crash had natuurlijk niet mogen gebeuren, maar als je racet, kunnen crashes gebeuren. En dat nemen we een coureur nooit kwalijk."

Capito begreep de struggles van Latifi

Het incident heeft nog een lange tijd invloed gehad op Latifi, vertelt Capito. Het zou zelfs dit seizoen nog invloed hebben gehad op zijn prestaties. "Zelfs als je niet op social media kijkt, weet je dat mensen erover praten. Ik denk dat dat ook deels de reden was dat het een tijdje duurde voordat hij zijn niveau terug vond. Ik weet zeker dat het zijn vorm heeft beïnvloed. Het zou mijn vorm immers ook sterk hebben beïnvloed, daar ben ik absoluut van overtuigd." "Dus ik kan dat begrijpen en daarom gaven we hem het vertrouwen en steunen we hem het hele seizoen. We wisten dat hij terug zou komen."

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp