Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Lawson blijft bescheiden na knotsgek en succesvol F1-racedebuut in Nederland

Liam Lawson mocht onverwacht zijn Formule 1-debuut maken tijdens een spectaculaire race op Zandvoort. Een race waar hij veel van heeft kunnen leren, en waarvan het uitrijden vanwege de wisselende weersomstandigheden wellicht al een prestatie op zich was.

Lawson Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het weekend van Liam Lawson moet ongetwijfeld anders hebben uitgepakt dan hij in eerste instantie verwacht had. De Red Bull-reservecoureur kwam onverwacht zaterdag in de AlphaTauri te zitten nadat Daniel Ricciardo tijdens de tweede vrije training van de Grand Prix van Nederland zijn auto in de muur zette na een actie van Oscar Piastri voor hem. Hij brak daarbij zijn middenhandsbeentje en Liam Lawson werd per direct ingezet om de Grand Prix van Nederland te rijden.

De Super Formula-coureur kreeg zaterdag na één vrije training, waarin hij even een rode vlag veroorzaakte, gelijk al de Formule 1-kwalificatie voor zijn kiezen. Hij reed de langzaamste tijd, maar er waren dan ook geen hoge verwachtingen van de Kiwi, zoals Nieuw-Zeelanders ook wel worden genoemd. Hij wist nog niet dat zijn Formule 1-debuutrace tijdens de Grand Prix van Nederland een waar spektakel zou zijn. Vlak na aanvang van de race barstte het Nederlandse zomerweer los (lees: een flinke regenbui) en moesten de coureurs naar binnen voor regenbanden. Toen werd al snel duidelijk dat de Grand Prix van Nederland uitrijden voor Lawson al een uitdaging op zich zou worden.

Veel geleerd

"Het was een beetje vaag, de weersomstandigheden waren duidelijk overal en nergens", zegt de invaller over het Nederlandse weer na afloop van de race. "Toen ik richting de grid rolde begon het te regenen, absoluut niet het beste gevoel. Maar gedurende de race heb ik ontzettend veel geleerd. Het eerste gedeelte (van de race) was niet de beste, we verloren best veel tijd bij het stacken in de pitstop, en later de penalty."

De Red Bull Junior moest even wennen. "Maar in de tweede helft van de race begon ik denk ik wat meer gevoel te krijgen op de zachte banden in de schone lucht, en later ook op de inters. Ik voelde me veel comfortabeler dan zaterdag, dat sowieso." Hij wist de AlphaTauri uiteindelijk veilig over de finishlijn te brengen en finishte op de 13e plek, voor zijn teamgenoot Yuki Tsunoda. Een prima prestatie in dat opzicht, al blijft hij zelf erg bescheiden. "Je kijkt altijd terug, en ik zal hierover nadenken en er zijn zeker dingen die ik graag beter had gedaan, maar ik ben redelijk tevreden."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hamilton Mercedes-coureur verliest WK-punt na fikse straf tijdens sprintrace Miami