Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Lawson stond onder grote druk bij Red Bull: "Heel stressvol"

Vijf jaar lang was Liam Lawson onderdeel van het Red Bull-juniorprogramma, voordat hij vorig seizoen debuteerde in de Formule 1. In die jaren was de druk bij de Nieuw-Zeelander al heel hoog.

Lawson Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Ineens was 'ie daar vorig seizoen. Toen Daniel Ricciardo op vrijdag zijn pols brak bij een vrije training voor de GP van Zandvoort, moest de volgende dag Liam Lawson er meteen staan. Eén GP werden er uiteindelijk vijf en bij de GP van Singapore pakt de Nieuw-Zeelander met een negende plaats zijn eerste punten in de Formule 1.

Dit seizoen is Lawson officieel de reservecoureur voor Red Bull en Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri). De weg naar de Formule 1 was voor Lawson een lange. De afgelopen vijf jaar was hij onderdeel van het Red Bull-juniorprogramma. In gesprek met The New Zealand Herald legt Lawson uit hoe de druk bij Red Bull de afgelopen jaren heeft doorstaan om te overleven en uiteindelijk zijn weg naar de Formule 1 te vinden.

"Het is gewoon de druk waar je op jonge leeftijd onder komt te staan. Als je 16 jaar oud bent en telefoontjes krijgt waarin je verteld wordt dat als je niet presteert in de volgende wedstrijd je uit het programma ligt, dan is dat op jonge leeftijd natuurlijk heel stressvol."

Wereld kijkt naar je

Lawson probeerde altijd om die stress niet de boventoon te laten voeren. "Toen ik zo oud was, herinner ik me dat het echt stressvol was. Ik heb altijd geprobeerd om te laten zien dat het niet zo was, maar ik weet nog dat het soms echt heel erg was. Dat heb ik vijf jaar lang gehad. Het maakt je wel sterker als coureur, vooral als je de stap naar de Formule 1 wilt zetten. Dat gaat gepaard met een enorme druk. De hele wereld kijkt naar je en ik denk dat ik er waarschijnlijk niet zo klaar voor zou zijn geweest als ik niet van jongs af aan met die situaties van hoge druk had kunnen omgaan."

Lawson zegt ook dat hij de afgelopen jaren wel eens zo'n telefoontje heeft gehad waarin hem verteld werd dat hij moest presteren om zijn plek te behouden. Telkens liet hij dan opnieuw zien waartoe hij in staat is. "Ik denk dat we dat allemaal doen en dat hebben we allemaal gedaan. Dat hoort er bij laten we zeggen."

Lawson snapt wel dat hij soms een telefoontje kreeg. "Het is ook niet zo dat het oneerlijk was. Over het algemeen zijn er races waarin ik een fout maak, want dat doen we natuurlijk allemaal, en dan verwacht je zo'n telefoontje. Normaal gesproken was er altijd een goede reden voor."

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender

3 reacties

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Max Waarom Verstappen geen enkele op zachte banden heeft gereden