Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Lokale politiek wil nieuwe GP halt toeroepen: "Oplichterij en niet winstgevend!"

In 2026 komt er een nieuw circuit op de F1-kalender. Vanaf dat jaar zal de Formule 1 neerstrijken in Madrid, maar als het aan de lokale politiek ligt gaat dat plan niet door. Er is namelijk nog altijd geen hoofdsponsor gevonden en leidt tot argwaan bij de het lokale bestuur.

Spanish flag
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Aankomend jaar zal de Grand Prix van Spanje nog verreden worden in Barcelona op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar vanaf 2026 moet daar verandering in komen. De Formule 1 trekt vanaf 2026 namelijk naar Madrid, maar of deze race al vanaf dat jaar de titel Grand Prix van Spanje mag dragen is nog niet helemaal bekend. Het huidige Spaanse circuit in Barcelona heeft nog tot en met 2026 een contract met de Formule 1 en dus lijken we af te stevenen op twee races in Spanje.

Toch is de Grand Prix in Madrid nog niet zo in beton gegoten als je zou denken. Want sinds de aankondiging is er weinig veranderd aan de situatie in de Spaanse hoofdstad. Zo is er nog altijd geen promotor/hoofdsponsor gevonden en op de locatie waar het circuit moet komen, evenementenlocatie IFEMA, is sindsdien niet veel gebeurd. Toch is men nog altijd overtuigd dat het over een kleine anderhalf jaar een Formule 1-race gaat organiseren.

In de Commissie voor Toerisme en Sport, gehouden in de Kamer van Vallecas, vertelt de viceminister van Cultuur, Toerisme en Sport, Luis Martín dat hij nog altijd vertrouwen heeft in de Madrileense Formule 1-race. "IFEMA Madrid, de promotor van dit evenement, doet zijn werk en neemt alle noodzakelijke stappen zodat Madrid deze F1 Grand Prix kan organiseren en zodat we een referentie kunnen zijn in de organisatie van dit soort vieringen op internationaal niveau", zo citeert AS.

"Het is een van de meest relevante sportevenementen op mondiaal niveau waar alleen de 23 steden van kunnen genieten die de mogelijkheid hebben om een ​​prijs als deze te vieren. Het zal ongetwijfeld een positieve impact hebben voor de burgers van de regio," zo benadrukt Martín. Mooie woorden van de viceminister, maar die worden niet ondersteund in de lokale politiek. Pablo Gómez Perpinyà van Más Madrid, een van de grotere politieke partijen in Madrid, roept zelfs op om helemaal te stoppen met het project. Volgens hem gaat het om 'oplichterij en is het niet winstgevend'.

"Als blijkt dat de particuliere sector investeringen in deze operatie uitsluit, zeg ik dat zij degenen zullen zijn die het beste weten waar het geld niet in mag worden gestopt," zo wordt Perpinyà geciteerd door AS. Volgens de politicus leeft de gemeenschap van Madrid in een 'parallelle realiteit' als het gaat om de Madrileense GP. Perpinyà vergelijkt de situatie in de hoofdstad met hoe het in het verleden is gegaan in Valencia. Daar werd ook een nieuwe Grand Prix georganiseerd, maar deze kwam eigenlijk nooit van de grond: "Als we in 2026 nog steeds zonder sponsors zitten of als blijkt dat hetzelfde gebeurd als (destijds) in Valencia en er een dag komt dat de hoofdsponsor afhaakt, dan zal het publiek opnieuw verantwoordelijk zijn voor de redding van deze immense marketingoperatie."

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken? Beluister de podcast of bekijk 'm op YouTube.

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Overtreding FIA grijpt in na verdenkingen illegale truc F1-team