Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Marko: "Dankzij hem was Verstappen meteen kampioensmateriaal bij Red Bull"

AlphaTauri-teambaas Franz Tost is momenteel bezig aan zijn laatste werkdagen bij het zusterteam van Red Bull. De Oostenrijker woonde in Abu Dhabi zijn laatste GP bij als teambaas en gaat eind dit seizoen met pensioen. Red Bull-adviseur Helmut Marko blikt terug op Tosts bijzondere carrière.

SI202311260354 hires jpeg 24bit rgb
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

In 2005 doopte Red Bull het Minardi F1-team om tot Toro Rosso, wat het opleidingsteam van Red Bull Racing zou worden. Red Bull stelde mede-Oostenrijker Franz Tost aan als teambaas van het nieuwe zusterteam. Tost bleef Toro Rosso, wat nu AlphaTauri heet, achttien jaar trouw. Inmiddels is de 67-jarige man uit Tirol toe aan zijn pensioen, wat hem van harte gegund wordt door de Red Bull-familie. Helmut Marko, kopstuk bij Red Bull, blikt terug op Tosts tijd bij de autosporttak van de energiedrankjesfabrikant.

Als Marko voor de microfoon van Sky wordt gevraagd wat voor persoon Tost is, legt Marko uit dat zijn collega een échte autosportprominent is: "Hij is een karakter met een grote mond en een klein hartje. Natuurlijk doet het zeer dat hij ons verlaat na achttien jaar. Voor zijn tijd bij ons werkte hij voor onder meer Willi Weber (voormalig manager Michael Schumacher, red.), BMW en andere teams."

Naar school bij Franz

Wat Marko het meest bijzonder vindt aan Tost, is zijn begeleiding van toekomstige wereldkampioenen in hun rookie-seizoen: Sebastian Vettel en Max Verstappen. "De twee wereldkampioenen die wij binnenhaalden, gingen bij hem naar school", vertelt Marko.

"Franz zei altijd: 'Het duurt drie jaar om iemand te rijpen in de Formule 1.' Ik vertelde hem echter dat een Vettel en een Verstappen geen drie jaar nodig zouden hebben, één opleidingsjaar was voor hen genoeg." Marko legt uit dat het onder meer door Tost kwam dat Vettel en Verstappen zo snel leerden. "Maar dankzij Franz' geweldige training waren zij vrijwel direct kampioenschapsmateriaal toen ze de overstap naar Red Bull maakten."

Skiën in Tirol

Marko vertelt dat Red Bull zorgt voor een waardig afscheid van de AlphaTauri-teambaas. Naast een groot afscheidsfeest zorgt de zoon van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz dat Tost een bijzonder cadeau ontvangt. "Mark Mateschitz overhandigde hem - symbolisch - al een modelauto. Hij krijgt nog een complete auto."

Tost neemt overigens nog niet volledig afscheid van de Red Bull-familie, vertelt Marko. "In 2024 en 2025 blijft hij stand-by als consultant. Dat betekent dat als wij hem nodig hebben, er contact met hem opgenomen kan worden. Verder is hij, los van de Formule 1, vrij om te doen wat hij wil. Als Tiroler verdient hij het om na achttien jaar Formule 1 weer te gaan skiën!"

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"