Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko eist opheldering over Red Bull-kopie: "Er is bewijs dat er data is gedownload"

Helmut Marko, adviseur van Red Bull, gelooft niet dat Aston Martin alleen op het oog haar nieuwe update die verdacht veel op de RB18 lijkt heeft ontwikkeld. Hij wil snel duidelijkheid over de zaak.

Momenteel is het het gesprek van de dag in de Formule 1-wereld: de nieuwe updates van Aston Martin. De AMR22 van Lance Stroll en Sebastian Vettel heeft plots verdacht veel weg van de RB18 van Max Verstappen en Sergio Perez. De FIA heeft in eerste instantie goedkeuring gegeven over de manier waarop de updates tot stand zijn gekomen en denkt niet dat Aston Martin een overtreding heeft begaan. Helmut Marko hoopt op verder onderzoek, zo roept hij gepikeerd bij het Duitse Sky . "Het moet nu opgehelderd worden hoe deze ongelooflijke kopie werkelijkheid is geworden!" Saillant detail is dat Aston Martin afgelopen jaar ruim een handvol personeel overnam van Red Bull, waaronder het kopstuk Dan Fallows, die hoofd aerodynamica was bij de renstal uit Milton Keynes. Toeval? Marko denkt van niet. "Het is niet verboden om te kopiëren, maar je moet rekening houden met het feit dat zeven mensen bij ons zijn weggekaapt en dat onze belangrijkste aerodynamicus met een ongelooflijk hoog bedrag naar Aston Martin is gelokt", zucht de Oostenrijker. Fallows is nu technisch directeur bij het team van Lawrence Stroll.

Marko: "Bewijs dat er gegevens zijn gedownload"

Vervolgens doet Marko een bijzondere openbaring. Alhoewel er achter de schermen nog het een en ander wordt onderzocht, zijn er volgens de Red Bull-adviseur wel degelijk gegevens gedownload over de (ontwikkeling van) de RB18. Alhoewel hij niets zegt over wie die gegevens zou hebben gedownload en wanneer, heeft hij grote twijfels bij de nieuwe update van de AMR22. Die kan toch nooit helemaal uit de koker van Aston Martin komen? "Er zijn nog enkele feiten die we aan het onderzoeken zijn. Dat gaan we grondig doen. Het gaat niet alleen over Dan Fallows. Er is bewijs dat er gegevens zijn gedownload. Is het mogelijk om zonder documentatie een dusdanig gedetailleerde kopie van onze auto te produceren?", sluit hij met een open vraag af.

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"