Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko had woeste Mateschitz aan de lijn na afscheid Ricciardo

Daniel Ricciardo is sinds afgelopen donderdag geen Formule 1-coureur meer. De Australiër kon tijdens zijn tweede periode bij Red Bull niet imponeren en verloor zodoende zijn stoeltje aan Liam Lawson. Het is de tweede keer dat Ricciardo uit de Red Bull-familie vertrekt, al kwam die eerste keer volgens Helmut Marko toch als een grotere verrassing.

Mateschitz Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Daniel Ricciardo heeft deze week voor de tweede keer in zijn carrière afscheid moeten nemen van de Red Bull-familie. Dit keer gedwongen, want Visa Cash App RB vervangt de goedlachse Australiër per direct voor de talentvolle Liam Lawson. Het doet toch denken aan enkele jaren geleden, want Ricciardo verraste in 2018 zelf vriend en vijand toen hij aankondigde vanaf 2019 Red Bull te verlaten. Hij koos voor een uitdaging bij Renault, maar niemand zag dat echt aankomen.

Renault was nota bene nog altijd de motorleverancier van Red Bull op dat moment, maar de wegen van de beide partijen zouden, net zoals bij Ricciardo, ook scheiden aan het einde van 2018. Het leverde niet alleen vermakelijke beelden op in de voortdurende strijd tussen Red Bull-teambaas Christian Horner en Renault-teambaas Cyril Abiteboul, maar ook een woeste Dietrich Mateschitz. Dat vertelt Helmut Marko in gesprek met Motorsport-Total.

Volgens de Oostenrijker lag de contractverlenging voor Ricciardo namelijk al dikwijls op tafel: "Er was een evenement, geloof ik, op het grote plein in Graz. Daarna zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we een overeenkomst gesloten doormiddel van een handdruk. Hij is vervolgens doorgegaan naar Salzburg om ook Mateschitz de hand te schudden."

'Twijfel over Honda'

Toen sloeg de twijfel echter toe bij Ricciardo, aldus Marko. De Oostenrijker onthult dat Ricciardo twijfels had over de nieuwe Honda-motor waar Red Bull mee zou gaan rijden. "Hij had bepaalde bedenkingen bij de Honda-motor, die bij ons terecht zou zijn gekomen, en had blijkbaar meer vertrouwen in Renault-teambaas Cyril Abiteboul."

"En financieel was er niet veel verschil tussen wat Renault hem bood en wat wij hem boden. Bij ons is er minder vast salaris, maar hogere bonussen. Maar ik denk niet dat we hem bij Renault vaak op het podium hebben zien staan. Dat hebben we hem ook verteld, vlak nadat hij me het nieuws mondeling vertelde aan de telefoon voordat hij naar Amerika vertrok", zo vervolgt Marko.

Toen Marko dat nieuws aan Mateschitz doorgaf, was hij 'not amused', volgens de Oostenrijkse adviseur: "Hij hechtte veel waarde aan het eren van overeenkomsten die met een handdruk bezegeld werden. Maar zoals ik al wel eens heb gezegd: ik ben zo niet!"

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko geeft flinke waarschuwing af aan F1: "Verstappen moet je serieus nemen"