Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko onthult: "Dat kostte Red Bull dit jaar een halve seconde rondetijd"

De RB18 van Max Verstappen en Sergio Perez was aan het begin van het Formule 1-seizoen veel en veel te zwaar. Helmut Marko zegt dat het het Red Bull-team wel een halve seconde per ronde heeft gekost.

Na afloop van het Formule 1-seizoen doken Max Verstappen, Christian Horner, Helmut Marko en Sebastian Vettel op in een Oostenrijkse talkshow op ServusTV . Het viertal praatte over het afgelopen seizoen en blikte vooruit op 2023. Helmut Marko 'onthulde' daar wat technisch directeur Pierre Wache in een interview met RacingNews365 ook al bevestigde: de RB18 van Max Verstappen was aan het begin van het jaar veel te zwaar. Het overgewicht liep op tot zo'n twintig kilo. "We zijn met een aanzienlijke hoeveelheid overgewicht begonnen aan het nieuwe Formule 1-seizoen", zo laat de Oostenrijker optekenen. "Verstappen zelf natuurlijk niet", grinnikt hij. "Maar de auto wel! Tien kilo te zwaar komt overeen aan drie tienden van een seconde rondetijd. De Red Bull-bolide was bijna twintig kilo te zwaar, dus daarom wisten we dat er nog veel tijd te winnen viel."

Zekerheid

In tegenstelling tot nieuwe onderdelen met het oog op performance, waren simpelweg lichtere onderdelen wel een garantie op succes. "Als je onderdelen in de windtunnel uitprobeert, is er geen enkele garantie dat dit ook op het circuit zal werken. Wij wisten daarentegen dat we door te diëten een halve seconde aan tijd konden winnen op de concurrentie." En zo geschiedde. Althans, een deel van het overgewicht verdween, tot blijdschap van Verstappen. De Nederlander had in de eerste fase van het jaar namelijk nog wat moeite met de RB18, maar door het verminderde gewicht ging dat beter en beter. "Omdat de auto minder zwaar werd, ging hij beter bij Max' rijstijl passen. Hij wil namelijk een voorkant die scherp in kan sturen en zelfs wat last van overstuur heeft. Voor Verstappen is dat optimaal, maar niet iedereen kan daar mee overweg", zo legt de Oostenrijker uit, ongetwijfeld al doelend op teamgenoot Sergio Perez. "We wisten daarom dat Verstappen de concurrentie moest kunnen verslaan als we hem een auto gaven met een goede handling . Dat is ook de reden dat Verstappen zo overtuigend was tijdens de meeste races. We hebben bijna geen enkele 1-2 finish gehad. Checo won wel twee races, maar omdat de auto door het jaar heen anders aanvoelde is de combinatie Verstappen-RB18 zeer sterk geworden", aldus de Red Bull-adviseur.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen