Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko onthult ontsnappingsclausule in nieuw megacontract Verstappen

Max Verstappen tekende onlangs een nieuw Red Bull-contract, waardoor hij tot en met 2028 is verbonden aan de renstal. Als het team echter plots in elkaar zakt, dan kan de Nederlander naar een ander team.

Max Verstappen beschikte over een Red Bull-contract dat afliep aan het einde van 2023, maar de Nederlander verlengde zijn contract onlangs met vijf jaar, waardoor hij tot en met 2028 verbonden zal blijven aan de Oostenrijkse renstal. Helmut Marko bevestigt in gesprek met het Duitse Formel1 dat de Nederlander onder zijn contract uit kan komen onder bepaalde voorwaarden. "Natuurlijk. Als Red Bull net als in 2014 een soort 'crash' beleeft, dan bestaat er uiteraard een ontsnappingsclausule", zo laat de 78-jarige adviseur optekenen. Daarmee doelt hij op het begin van het hybride tijdperk. Red Bull had van 2010 tot en met 2013 vier jaar op rij de titels gewonnen, maar toen de nieuwe motoren in 2014 in gebruik werden genomen, bleek Red Bull niet in staat te zijn om zich te mengen in de strijd om de Formule 1-wereldtitels.

Verstappen belangrijk bij motordeal

Voorlopig zal een soortgelijk scenario zich niet voordoen, want tot en met 2025 gebruiken de Formule 1-teams hun huidige motoren. In 2026 komt er echter een nieuwe formule en kan een 2014-scenario zich dus herhalen. In dat geval zou Verstappen dus onder zijn contract uit kunnen komen als Red Bull of haar motorleverancier de plank mis slaat. Red Bull is bezig met het bouwen van een eigen motorfabriek, richtte vorig jaar een eigen motordivisie op en wil de 2026-krachtbron binnenhuis gaan produceren. Mogelijk gebeurt dat in partnerschap met Porsche. De Duitse autofabrikant gaat mogelijk met Red Bull in zee. Alhoewel de kogel nog niet helemaal door de kerk is, zegt Marko dat Verstappen ook onderdeel uitmaakt van de onderhandelingen met Porsche. "Max is een belangrijke schakel in het schaakspel. Het is niet raar dat fabrikanten daar rekening mee houden." "Voor Red Bull was het dan ook belangrijk om te kunnen zeggen dat wij de beste coureur tot en met 2028 aan ons team hebben gebonden. Als je iemand als Max binnen de gelederen hebt, dan werkt dat positief op de rest van het team en de partners", aldus Marko. De Red Bull-adviseur benadrukt tot slot dat er nog geen deal is met Porsche of welke andere (motor)partij dan ook. "Het ligt nog allemaal open. Wel is het logisch dat wij de meest aantrekkelijke partner zijn voor fabrikanten."

Viaplay
x
RB Ontevreden Marko sluit vervanging Ricciardo niet uit: "Complex onderwerp"