Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andrea Stella

McLaren verklaart teamorders in strijd met Verstappen

Vanaf de Grand Prix van Azerbeidzjan gaat McLaren toch overstag: Lando Norris gaat voorrang krijgen om zo de titelstrijd met Max Verstappen te winnen. Teambaas Andrea Stella bevestigt dat Oscar Piastri vanaf heden in dienst van Norris zal gaan rijden.

Norris Piastri Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar McLaren in Monza beide coureurs nog vrij liet racen, is dat vanaf komend weekend verleden tijd. Vanaf de GP in Bakoe zal McLaren prioriteit gaan geven aan één coureur: Lando Norris. De Brit staat momenteel nog 62 punten achter op Max Verstappen, maar hoopt dit gat zo snel mogelijk te dichten. En vanaf dit weekend krijgt Norris daarbij dus hulp van zijn teamgenoot Oscar Piastri, zo kan teambaas Andrea Stella bevestigen.

"We zullen onze steun aan Lando geven, maar we willen dat doen zonder al te veel concessies te doen aan onze principes," aldus Stella in gesprek met de BBC. De Italiaanse teambaas legt vervolgens duidelijk uit waarom McLaren juist nu tot deze conclusie is gekomen: "Onze principes zijn dat het teambelang altijd voorop staat. Sportiviteit is voor ons belangrijk in de algehele manier waarop we racen. En dan willen we eerlijk zijn tegenover beide coureurs. Wat we niet meer willen zien is een situatie zoals in Monza, waarin we een chicane P1/P2 ingaan en P1/P3 verlaten. Want dat is nadelig voor het team. De belangen van het team staan ​​voorop en dit zijn de situaties die we vooral moeten oplossen, want uiteindelijk heeft de manier waarop we de race in Monza ingingen de deur open laten staan ​​voor deze situatie."

Volgens Stella heeft McLaren na de GP van Italië dan ook drie doelen geformuleerd: "Na Monza hebben we drie doelen. Eén: we moeten ervoor zorgen dat wat er op de baan gebeurt, niet ten koste gaat van het team. Twee: hoe winnen we beide kampioenschappen? En drie: zijn beide coureurs bereid om te helpen? Maar wat we niet willen, is roekeloos winnen. Dat zijn de drie onderwerpen en ze definiëren de manier waarop we in Bakoe racen. Dit zal na Bakoe worden bijgewerkt."

Gesprek met Piastri

Om deze doelen te bereiken hebben er na de Grand Prix van Italië gesprekken plaatsgevonden tussen de teamleiding en beide coureurs. Volgens Stella is hierin bepaald dat er vanaf heden prioriteit wordt gegeven aan de titelkansen van Norris: "De gesprekken verliepen heel collaboratief. Zelfs toen ik tegen Oscar zei: 'Zou je bereid zijn om een ​​overwinning op te geven?' zei hij: 'Het is pijnlijk, maar als het nu het juiste is om te doen, dan doe ik het'."

"Elke coureur is erop ingesteld om voor de overwinning te gaan. Ik ben dus altijd erg onder de indruk van het niveau van teamspirit, volwassenheid en samenwerking dat we in deze periode hebben aangetroffen," zo vervolgt Stella. "Lando wil winnen omdat hij de overwinning op de baan verdient. Het is oké om af en toe gesteund te worden door je teamgenoot, maar je wilt niet systematisch manieren gebruiken om de race aan te passen alleen maar voor de punten als je teamgenoot scoort op een manier die hij verdient. Dit is niet de manier waarop McLaren wil winnen, of de manier waarop Lando wil winnen."

Volgens Stella zou Norris het dan ook niet erg vinden als hij het kampioenschap op een paar punten verliest: "Als ik het Lando zou vragen, zou hij zeggen: 'Ik vind het prima als ik in Abu Dhabi een paar punten mis die ik met wat acties had kunnen krijgen, maar als die acties op dat moment niet goed waren, dan weet je wat? We blijven sterk als team, het team is stabiel en samenhangend, we gaan het volgend jaar proberen'. We moeten voorzichtig zijn en de aandacht richten op de coureurs, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat de strijd voor de constructeurs minstens uit drie delen bestaat."

Krijgen we dan in Bakoe een vervolg op het inmiddels befaamde 'papaja-rules'? Stella kan daar kort over zijn: "De 'papaja-rules' hebben alleen te maken met racen zonder risico's, geen contact tussen de twee en respectvol zijn (naar elkaar). Dat is het. Het is gewoon een snelle manier om onze coureurs eraan te herinneren: 'Jongens, neem niet te veel risico door met elkaar te vechten'."

Ook interessant:

Kan Red Bull terugslaan in Azerbeidzjan na een dramatische GP van Italië? En wat kunnen McLaren en Ferrari laten zien, die er toch duidelijk beter voor lijken te staan? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull