Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes doet een pijnlijke constatering: "Alleen Verstappen heeft dat"

Mercedes heeft last van een Formule 1-bolide die zo onvoorspelbaar is, dat de coureurs de auto gedurende de races maar lastig onder controle krijgen. De auto laat in de simulaties andere dingen zien dan tijdens de wedstrijden. En dus gaat Mercedes in 2024 'terug naar de basis'.

Wolff Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was maar 'goed' dat Mercedes-teambaas Toto Wolff nog thuis herstellende was van een operatie tijdens de Grand Prix van Qatar. Lewis Hamilton en George Russell mochten de race op zondag als tweede en derde aanvangen achter de Red Bull van Max Verstappen. Hamilton stond op een zachtere band dan Russell, en probeerde in de eerste bocht van de Grand Prix zijn teamgenoot voorbij te gaan. Dit ging alleen helemaal mis en resulteerde in een DNF voor de zevenvoudig wereldkampioen en in een lekke band voor Russell, die uiteindelijk nog terug wist te rijden naar de vierde plaats.

Het is sowieso niet echt het jaar voor het team uit Brackley. De Mercedes-bolide dit jaar is extreem onvoorspelbaar. Als de Mercedes-teambaas gevraagd wordt of het team begrijpt waarom de W14 geen winnende bolide is, doet hij een pijnlijke constatering. "Mag ik eerlijk zijn?", vraagt de Mercedes-teambaas retorisch voordat hij antwoord geeft aan Gazzetta dello Sport. "Nee. Uiteindelijk is het een fysieke vraag en niet iets mysterieus. Het gedrag van onze bolide is niet eenvoudig na te bootsen in de windtunnel, simulator en op het circuit. Sommige weekenden doet de auto dingen die we niet terugzien wanneer we de simulatie uitvoeren in de fabriek", zo legt Wolff uit.

Terug naar de basis

Het is niet alleen Mercedes die problemen ervaart met een onvoorspelbare auto en de controle daarvan. Eigenlijk is er maar één iemand die nergens last van heeft, redeneert Wolff. "Zowel Ferrari, als Aston Martin, McLaren en onszelf bevinden zich in deze situatie. We staan tweede in het constructeurskampioenschap omdat we al jaren gewend zijn om de optimale resultaten eruit te halen, maar behalve Verstappen lijkt niemand de perfecte bolide te hebben waar ze controle over hebben."

Daarom is het plan ook om er eerst voor te zorgen dat de basis van de W14 goed is, voordat ze verder gaan ontwikkelen. "Voor 2024 gaan we veel veranderen, we willen terugkeren naar de basis. Ik wil niet meer horen dat Lewis zegt dat hij te ver naar voren zit in de cockpit, of over de ophanging, enzovoorts. We moeten verder gaan met de dingen die we begrijpen en we moeten wat we niet begrijpen aan de kant zetten."

De onvoorspelbaarheid van de Mercedes-bolide is afgelopen jaar het grootste probleem gebleken. Hierdoor durven de coureurs bijvoorbeeld niet voluit een bocht door te gaan: "Het grootste probleem van de huidige bolide is dat de coureurs geen vertrouwen meer hebben in de W14. Wanneer ze de bocht in gaan, weten ze niet hoe de bolide zal gaan reageren."

En vertrouwen in combinatie met een goede basis is wat je nodig hebt om resultaten binnen te halen. "Wanneer je een solide basis hebt, breng je de resultaten naar huis, kijk maar naar Williams en (Alex) Albon. Een simpel chassis en aerodynamisch efficiënt zonder dat er grote middelen achter zitten."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Norris Neemt het op voor Verstappen: "Dan ben je dom"