Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Mercedes geeft hoop nog niet op: "Wat dat betreft staan we er goed voor"

Het is niet alleen maar kommer en kwel bij Mercedes. Ondanks de stuiterproblemen wil kopstuk Andrew Shovlin niet alleen maar negatief zijn. Hij ziet ook genoeg aanknopingspunten waarop zijn team verder kan bouwen op weg naar de eerste Grand Prix van het jaar.

Mercedes was op meerdere manieren het gesprek van de dag in de Formule 1-paddock in Bahrein. Ten eerste vanwege haar nieuwe concept, maar daarna vooral vanwege haar op het oog tegenvallende prestaties. De problemen met het porpoising zijn bij het team hardnekkiger dan bij anderen. Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director bij het team van Lewis Hamilton en George Russell, blikt na afloop terug op de testdriedaagse. Zijn team heeft veel geleerd, oordeelt hij en de eerste stappen richting een oplossing voor het gestuiter zijn gezet. "We hebben wat drukke dagen gehad, maar zo gaat dat tijdens de testdagen. Het programma op de laatste dag was vergelijkbaar met het programma op vrijdag, maar dit keer verrichte Lewis in de ochtend het racewerk en deed George in de middag low fuel runs en testte hij de zachtere banden." "Beide sessies waren erg leerzaam en we hebben wat vooruitgang geboekt wat betreft het stuiteren, waardoor de auto al iets makkelijker onder controle te houden was als we de limiet opzochten. Het voelt tevens alsof we tijdens de laatste testdag qua set-up een positieve stap in de goede richting hebben gezet."

Positieve punten

Het sentiment bij Shovlin is aanzienlijk minder negatief dan bij bijvoorbeeld Lewis Hamilton of Toto Wolff, die beiden spreken van een tegenvallende testsessie. Het stuiteren is hen een doorn in het oog, maar Shovlin ziet nog genoeg positieve punten. "Als we nog meer progressie kunnen boeken wat betreft het stuiteren en de auto daardoor verbeteren, dan is er nog veel pace te vinden. We hebben de afgelopen dagen in Bahrein veel goede data kunnen verzamelen, dus hopelijk beginnen we op weg naar de eerste Grand Prix van het seizoen de problemen beter te begrijpen." "Wat betreft de betrouwbaarheid hebben we daarnaast zonder problemen aan het chassis en de motor de testdagen af kunnen werken. Het toont maar weer aan dat de mensen in de fabrieken in Brackley en Brixworth goed werk hebben geleverd."

We zien het volgende week wel

Daar waar Hamilton alvast een dikke, vette streep zette door een overwinning tijdens de eerste races, wil Shovlin de deur nog niet zo hard dichtgooien. Ja, Mercedes is volgens hem niet de favoriet, maar het team leert snel, dus wie weet wat er volgende week mogelijk is op het Bahrein International Circuit als het seizoen echt begint. "Het is lastig om in te schatten hoe we er qua performance voor staan. Op de hardere banden hebben we er wat moeite mee om een goede ronde uit de auto te persen, maar op de zachtere banden lukt dat makkelijker en zien we er beter uit." "Het voelt wel alsof we nog wat meer pace moeten vinden als we voor de overwinningen willen vechten tijdens de eerste Grand Prix, maar we leren en ontwikkelen op een goed tempo, dus we zullen ons op die aspecten focussen en dan zien we over een week wel waar we staan", zo sluit het Britse Mercedes-kopstuk voorzichtig hoopvol af.

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen