Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

'Mercedes overweegt deelname Le Mans met hypercar'

Mercedes is al jaren een enorme kracht binnen de Formule 1, maar het gerenommeerde Duitse merk zou nu ook overwegen om aan een ander groot autosportkampioenschap mee te doen.

Logo Mercedes
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De afgelopen jaren werd de interesse van grote autofabrikanten in de Formule 1 steeds minder. Om dit tegen te gaan, ging de sport actief aan de slag met wat uiteindelijk de 2026-reglementen werden. Het doel achter deze drastische reglementswijziging was om meer autofabrikanten naar de Formule 1 te halen, maar voorlopig lijkt dat niet echt te lukken. Ja, Audi komt, maar daar staat wel het vertrek van Renault tegenover. De Franse fabrikant verlaat eind 2025 de sport als motorleverancier en dus veranderd er onder aan de streep niets in de Formule 1. Interesse was er eerder wel van fabrikanten als Porsche en General Motors, maar die interesse is inmiddels of afgevlakt of zelfs, in het geval van Porsche, helemaal verdwenen.

In het WEC was een zelfde trend zichtbaar. Jarenlang werd de hoogste klasse bij het langeafstandskampioenschap gedomineerd door vele autofabrikanten, maar de laatste jaren liepen de aantallen flink terug. De (hybride) LMP1-klasse was jarenlang hét paradepaartje op Le Mans, maar de interesse liep terug. In 2018 stond zelfs alleen Toyota nog maar aan de start, opgevuld met enkele privéteams, die totaal niet konden tippen aan de snelheid van de Japanners. Verandering kwam in 2021, toen het WEC de Hypercar introduceerde.

Grote merken als Porsche, Peugeot en Ferrari keerde hierdoor terug naar Le Mans en Ferrari won zelfs de laatste twee edities. De interesse in het WEC is helemaal terug en nu zou ook Mercedes actief nadenken over een terugkeer, zo meldt RACER. Mercedes zou graag terug willen keren met een LMDh prototype, een auto gebaseerd op het IMSA-kampioenschap. Dit is een LMP2-chassis met eigen motor. De Duitse fabrikant is overigens niet het enige merk dat interesse zou hebben in een Hypercar, want ook het Amerikaanse Genesis zal binnenkort toetreden. Ook McLaren en Honda staan op de lijst van potentiële nieuwe fabrikanten. In het geval van Honda zou het gaan om een WEC-deelname, want het Japanse merk doet onder de naam Acura al mee aan het IMSA GTP-kampioenschap.

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappens 'laatste stap' Verstappen weet in ieder geval wat hij NIET wil