Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Michael Schumacher: negen jaar na zijn ski-ongeluk

Het is vandaag negen jaar geleden dat Michael Schumacher zwaar gewond raakte tijdens een ski-ongeluk, iets waar de F1-community jaarlijks bij stilstaat.

Jaarlijks maken we als redactie opnieuw de overweging: schrijven we op 29 december een stukje over hem of niet? Ja, luidt dan toch altijd weer de conclusie, ook al valt er jaarlijks maar heel weinig aan informatie aan het verhaal toe te voegen. Want die 29ste december in 2013 was een belangrijke dag, niet alleen voor de Michael Schumacher-fans, maar voor de hele F1-gemeenschap. Men hield op die dag in 2013 massaal de adem in en vandaag de dag, nu negen jaar later, misschien nog steeds wel een beetje. Het was op die dag dat Schumacher zwaar letsel aan het hoofd opliep, na een ski-ongeval in het Franse Meribel. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waarna meerdere operaties volgden, waarbij hij steeds in een kunstmatige coma werd gehouden. Eigenlijk is er weinig concrete, nieuwe informatie naar buiten gekomen sinds 16 april 2014. Toen werd bekendgemaakt dat Schumacher niet meer in comateuze toestand verkeert. Hij ondergaat therapie, zo liet zijn vrouw Corinna nog optekenen in de Netflix-docu 'Schumacher', zonder te specificeren om wat voor therapie het gaat. Meer weten we formeel niet. Sensatieberichten worden nooit bevestigd of ontkend, waarbij steeds wordt aangegeven dat berichten die niet vanuit de familie of het management zelf komen af moeten worden gedaan als pure speculatie. Een intiem gezelschap rond Schumacher weet hoe het met hem gaat, maar over het algemeen geeft men goed gehoor aan de wens van de familie om zijn toestand vooral privé te houden: "Het is voor mij zeer belangrijk dat hij zijn leven privé kan blijven leiden. Michael heeft ons op dat vlak altijd beschermd, nu beschermen wij hem", zei Corinna Schumacher daar in diezelfde documentaire over. Het is de laatste keer dat we iets over de kwestie hoorden.

I’ve always believed that you should never, ever give up and you should always keep fighting even when there’s only a slightest chance.

Michael Schumacher

#KeepFightingMichael

De enkele keer dat men via de officiële kanalen over Schumacher spreekt, wordt met name zijn vechtersmentaliteit geroemd. In zijn naam is ook de 'Keep Fighting Foundation' opgericht, een stichting die wereldwijd actief is. Niet alleen is die naam een eerbetoon aan de hashtag #KeepFightingMichael waaruit de familie al jaren zoveel steun put, het staat ook symbool voor de mentaliteit van Schumacher, ooit zelf door hem samengevat: "I’ve always believed that you should never, ever give up and you should always keep fighting even when there’s only a slightest chance." Ondertussen wordt hij in de Formule 1 zeker niet vergeten en al helemaal niet door zijn trouwe schare fans. Het kroonjuweel onder de F1-records staat nog op zijn naam. Zijn record van zeven wereldtitels is inmiddels geëvenaard, maar nog niet verbeterd door Lewis Hamilton. Michael Schumacher, zo mogen we aannemen, strijdt nog altijd tegen de gevolgen van die zeer ongelukkige valpartij. Daar kunnen wij hem en zijn familie alleen maar kracht in toe blijven wensen. #KeepFightingMichael

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap