Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Minardi over tragische dag op zijn circuit: "Voor mij is Senna nog altijd in leven"

Ayrton Senna kwam op 1 mei 1994 tragisch om het leven tijdens de F1-race op het circuit van Imola. Tegenwoordig is Giancarlo Minardi de president van het legendarische circuit. RacingNews365 sprak exclusief met de voormalig teameigenaar over het tragische ongeval van Senna op 'zijn' circuit.

Minardi 019 1024x683 1
Interview
Naar nieuwsoverzicht © minardi.it

Imola is net als de rest van de wereld, Ayrton Senna nog lang niet vergeten. Op woensdag zal het circuit dan ook groots uitpakken met het herdenken van Senna en de ook in 1994 omgekomen Roland Ratzenberger. "1 mei staat dit jaar op ons circuit compleet in het teken van de tragische dood van zowel Senna als Ratzenberger. We hebben met de ouders van Ratzenberger gesproken en samen besloten dat we beide coureurs op dezelfde dag willen herdenken", laat Giancarlo Minardi weten wanneer RacingNews365 hem in een exclusief gesprek vraagt naar hoe Imola om zal gaan met het overlijden van Senna, in 2024 30 jaar geleden.

"In het Museum van het circuit zullen we de Williams-bolide van Senna tonen, ook zullen we helmen tonen die hij heeft gedragen. Ook is er een tentoonstelling van schilderijen van Senna te zien. Dat zijn werkelijk prachtige schilderijen en hopelijk zullen veel mensen van deze kans gebruik maken om het te zien. Vervolgens gaan we naar het binnenterrein van het circuit, waar zowel enkele ministers uit Italië als Brazilië aanwezig zullen zijn om de overleden coureurs te herdenken. Ook Stefano Domenicali zal aanwezig zijn", aldus Minardi die zelf nog altijd vol bewondering kijkt naar hoe Senna voortleeft bij de F1-fans.

Generatie op generatie

"Eigenlijk zou er een studie moeten komen naar hoe Ayrton Senna 30 jaar na zijn overleden nog altijd zo bekend kan zijn, niet alleen bij oudere mensen, maar ook volgende generaties. Senna blijft van generatie op generatie verder leven. Niet alleen dat men hem herinnert, maar ook door de interesse van de mensen, lijkt het alsof Senna gisteren is gestorven. Dat geldt in een zekere zin eigenlijk ook voor mijn eigen gedachten over hem. Voor mij is Senna namelijk nooit overleden en dat komt vooral omdat zijn dood zoveel impact heeft gehad op de sport."

"Niet alleen in de Formule 1, maar ook in de opstapklassen richting de F1, zijn er na zijn dood veel wijzigingen doorgevoerd in het kader van de veiligheid en daarvoor moeten we hem heel dankbaar zijn. Ik was zelf helaas aanwezig op de tragische dag dat hij overleed en dat is nog altijd de meest verschrikkelijke dag uit mijn carrière geweest. Daarna is het echter wel zo geweest, dat coureurs van verschillende generaties nu uiteindelijk in veel veiligere bolides kunnen rijden. Het is daarom ook, dat in mijn gedachten, Senna nog altijd in leven is", aldus de prachtige woorden van racepersoon in hart en nieren, Giancarlo Minardi.

Mocht je zelf in Italië aanwezig zijn op 1 mei, laat dan niet de kans schieten om samen met Minardi en de Italiaanse racefamilie Senna en Ratzenberger te herinneren op het circuit van Imola.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez