Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

MotoGP-baas wil controversiële seizoensfinale als GP Abu Dhabi koste wat kost voorkomen

De MotoGP wil niet graag een seizoensfinale als de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi. Dat zegt de baas van de raceklasse, Carmelo Ezpeleta, die ook meteen denkt te kunnen verklaren waarom Lewis Hamilton al sinds die race niets meer van zich heeft laten horen.

Het Formule 1-seizoen van 2021 eindigde met een zeer controversiële race. Wedstrijdleider Michael Masi besloot na een safety car-periode om het racen in Abu Dhabi zo snel mogelijk weer te hervatten. Wat volgde was één laatste raceronde waarin Max Verstappen Lewis Hamilton wist in te halen en zo de titel op zijn naam wist te schrijven. Is de F1-seizoensfinale een droomscenario voor andere motorsportseries? MotoGP-baas Carmelo Ezpeleta zegt van niet. "Nee, ik zou een dergelijke finish niet graag in de MotoGP zien", zegt Ezpeleta in de Spaanse krant Marca . "Ik zou willen dat er in de laatste race twee coureurs om de titel vochten, maar de manier waarop het hele gebeuren is verlopen..." De Spanjaard heeft genoten van het F1-seizoen, maar de seizoensfinale was een ware anticlimax. Volgens Ezpeleta is dat niet goed voor de sport. "Ik ben niet voor of tegen iets. Het is een fantastisch kampioenschap geweest, het heel jaar door hebben we gevechten gezien, maar uiteindelijk heeft het controverses veroorzaakt die niet goed zijn."

MotoGP baas verklaart radiostilte Hamilton

Zowel Hamilton als Verstappen konden bij het ingaan van de laatste race nog kampioen worden. De MotoGP-baas zegt van dergelijke titelstrijden te houden en geeft ook meteen aan waarom hij denkt dat Hamilton na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi niks meer van zich heeft laten horen. "Ik hou ervan dat een kampioenschap pas op het einde wordt beslist, als het kan. Maar ik hou er niet van dat ze na het einde genoeg twijfel hebben gecreëerd waardoor de runner-up (Hamilton, red.) niet meer praat", roept Ezpeleta.

MotoGP kende ook controversiële seizoensfinale

Controverse is niet het ultieme doel van motorsportorganisaties, zegt de Spanjaard. "Het is zeker niet mijn droom. Zoals ik ook niet droomde van de puinhoop tussen Rossi en Marquez in 2015, hoewel de media daar heel blij mee was. Ik droom niet over die dingen", benadrukt de MotoGP-baas. In 2015 kende de motorsportklasse een controversiële titelfinale. Valentino Rossi en Marc Marquez streden voor het kampioenschap en in de voorlaatste race viel Marquez door toedoen van Rossi van zijn motor. De Italiaan kreeg hierdoor een straf en moest de laatste race van achteraan beginnen. Marquez ging er daardoor met de titel vandoor.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"