Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP

MotoGP-coureurs woedend nadat de sport besluit F1 achterna te gaan: "Bullshit!"

Vanaf volgend seizoen zal élk MotoGP-weekend een sprintrace kennen. Dat hebben de organisatoren bekend gemaakt, al zijn niet alle coureurs er even blij mee.

Quartararo TT Assen 2022 crash angry
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © MotoGP
In de Formule 1 heeft men de grootste moeite om de sprintraces er doorheen te krijgen. Na lang discussiëren waren er vorig jaar drie en ook dit jaar zullen er in de koningsklasse een drietal sprintraces worden afgewerkt. F1 wil er meer, maar stuit op weerstand van de teams, coureurs en de FIA.

In de MotoGP pakt men het beter aan en voert men deze vanaf volgend jaar in een keer bij elke race in. De sprintraces zijn qua afstand gelijk aan 50% van de afstand van een hoofdrace en het is goed voor de helft van het aantal punten die er tijdens een normale race worden uitgedeeld. De sprintraces zullen tijdens elke Grand Prix op zaterdag worden verreden.

Kwalificatie blijft hetzelfde

In tegenstelling tot in de Formule 1 wordt de grid voor de hoofdrace gewoon bepaald aan de hand van de uitslag van de kwalificatie. De uitslag van de sprintrace heeft dus geen invloed op de Grand Prix op zondag, terwijl dit in de Formule 1 wel het geval is.

De teams en teambazen zijn het allemaal met de plannen eens, maar de coureurs zijn minder enthousiast, aangezien zij in het proces niet een keer hun mening hebben kunnen delen. Sterker nog, ze hoorden pas kort voor de bekendmaking van het plan. Zij kregen pas last minute te horen van de plannen en regerend wereldkampioen Fabio Quartararo noemde de plannen zelfs 'totally stupid'.

Boze coureurs

De MotoGP-coureurs denken nu zelfs aan het oprichten van een vakbond voor de coureurs, omdat deze momenteel niet bestaat. "Het was mooi geweest als we hiervan hadden gehoord voordat we het via de media moesten horen. Wij zijn de coureurs en het was niet slecht geweest als wij van te voren naar onze mening waren gevraagd."

"Het idee dat we elk weekend dubbel het risico moeten nemen voor hetzelfde salaris... We gaan nu twee keer in een weekend racen en meer racen betekent meer risico", aldus een van de bezorgde coureurs tegenover The Race.

"We proberen F1 en World Superbikes te kopiëren zonder te realiseren dat we al 22 races hebben in een jaar. Op sommige circuits is het fysiek gezien zeer zwaar om een race af te werken. Om dan nog een tweede toe te voegen op zaterdag is echt grote bullshit!"

Ook interessant:

Mercedes kan Verstappen helpen in de titelstrijd met Leclerc

RacingNews365 doet niet aan een zomerstop, want in de nieuwste F1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk weer uitgebreid vooruit op de tweede seizoenshelft. Beluister de podcast hieronder!

11 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen