Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Nederlandse autosportbond houdt de deur open voor Russische coureurs

Mocht Nikita Mazepin in september nog Formule 1-coureur zijn, dan is hij niet per definitie uitgesloten van deelname aan de Nederlandse Grand Prix. De Nederlandse autosportbond wil Russen niet verbieden om in Nederland te racen, zolang ze dit in neutrale kleuren doen.

oranjefans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Het Internationaal Olympisch Comité deed een oproep aan sportbonden om (Wit-)Russische coureurs te verbieden mee te doen aan evenementen. De FIA ging daar in mee, maar gaf tegelijkertijd de mogelijkheid aan (Wit-)Russische coureurs om onder een neutrale vlag mee mogen doen aan internationale autosportevenementen.

Verder moeten ze aan een lijst met voorwaarden voldoen. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen symbolen of attributen meenemen die verwijzen naar (Wit-)Rusland en mogen ze zich, ook op social media, niet positief uitlaten over de gebeurtenissen in Oekraïne.

Motorsport UK gaat verder

De Britse nationale autosportbond besloot vervolgens een stap verder te gaan en alle (Wit-)Russische coureurs uit te sluiten van deelname aan autosportevenementen in Groot-Brittannië.

Volgens velen betekent dit dat Mazepin niet mee zou kunnen doen aan de GP van Groot-Brittannië. Of dat echt zo is, zou echter nog moeten blijken, omdat de Formule 1-race een FIA-evenement is en de FIA dus bepaalt.

KNAF volgt de FIA

Hoe dan ook, de Nederlandse autosportbond blijft wel achter de FIA staan en gaat geen stap verder, zo laat de KNAF weten. Wit-Russen en Russen mogen dus nog steeds meedoen in Nederland, zo lang ze dit onder de neutrale FIA-vlag doen en zich committeren aan de FIA-uitgangspunten over vrede en politieke neutraliteit. Natuurlijk mogen er ook tijdens Nederlandse autosportevenementen geen Russische of Wit-Russische symbolen, kleuren, vlaggen gevoerd worden.

In een statement legt de Knac Nederlandse Autosport Federatie uit waarom. "De KNAF kiest er bewust voor om op dit moment (nog) niet over te gaan tot volledige uitsluiting van Russische en/of Wit-Russische rijders, inschrijvers en officials. Dit omdat de KNAF van mening is dat Russen en Wit-Russen de kans moeten krijgen om afstand te nemen van de handelswijze van het lokale regime."

"Sport verbindt en verbroedert, die meerwaarde willen we zo lang als mogelijk in stand proberen te houden. De KNAF wil voorkomen dat zij goedwillende Russen of Wit-Russen onnodig straft voor de daden het lokale regime. Dit neemt evenwel niet weg dat de KNAF de situatie in Oekraïne nauwlettend volgt. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst aanvullende maatregelen zullen worden genomen, indien de omstandigheden daar aanleiding toe geven."

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verborgen plaagstoot Mercedes richting Perez: "Weinig verschil tussen P2 en P10"