Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

Nederlands racesucces in twijfel getrokken: "Dat maakt elke WK-titel ongeldig"

Voormalig Formule 1-coureur Vitali Petrov is van mening dat in de sport geen enkele WK- of Olympische titel geldig is zolang Russische atleten niet mee mogen doen. In het bijzonder wijst hij naar de recente Dakar-titel van Janus van Kasteren en ook wijst hij zo naar de tweede titel van Max Verstappen.

Verstappen FIA GALA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Wereldwijd worden op diverse internationale sportpodia Russische sporters geweerd. Dit vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne. Voormalig Formule 1-coureur Vitali Petrov vindt deze maatregel pure waanzin en claimt dan ook dat elke gewonnen titel bij afwezigheid van Russische inbreng ongeldig is.

Hij laat dat in gesprek met Sport-Express weten in reactie op de vraag hoe rechtmatig de Dakar-eindoverwinning van de Nederlander Janus van Kasteren is bij afwezigheid van de doorgaans dominante KAMAZ-formatie.

"Zonder Rusland beschouw ik elke titel, of het nou een WK-titel of een Olympische titel betreft, als ongeldig. Maar met name in Dakar. Hoe vaak hebben onze atleten daar wel niet gewonnen? We werden bepaald niet laatste en dan druk ik me nog mild uit."

"We hebben het over 19 overwinningen! Maar ik heb het niet enkel over Dakar, maar over alle sporten. We moeten er mee ophouden bang te zijn voor onze mensen en Rusland weer toelaten tot de mondiale sportwereld."

			© A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI
	© A.S.O./F.Le Floc'h/DPPI

Onacceptabel

De FIA sluit Russische sporters overigens niet helemaal uit, maar stelt wel enkele voorwaarden aan deelname. Zo dienen ze onder een neutrale vlag te rijden. Of Petrov dat voor zichzelf zou overwegen?

"Dat moet ieder voor zichzelf bepalen, maar voor mij is dat onacceptabel. Ik snap het niet wanneer men andere bepaalde ideeën in de mond probeert te leggen, om vervolgens sancties op te leggen."

Petrov echter denkt dat uiteindelijk de Russische coureurs hier sterker uitkomen. "Ze zullen nu onderling de competitie aangaan en nieuwe dingen proberen. Een nieuwe publiek zal daardoor worden aangesproken. We kunnen deze situatie ook in ons voordeel gebruiken door jeugd goed te trainen."

"Het is dan wel zaak dat niemand opgeeft. De omstandigheden zijn lastig, maar de jonge gasten moeten geduld betrachten, blijven trainen en geloven in een goede uitkomst, zodat ze er klaar voor zijn als de kans zich weer aandient."

Ook interessant:

Deze Formule 1-records kan Verstappen in 2023 verbreken

Max Verstappen moet een kleine twee maanden voor de aftrap van het nieuwe Formule 1-seizoen natuurlijk tot één van de favorieten worden gerekend. Als hij wederom zo succesvol is als vorig jaar kan hij enkele records verbreken.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender

39 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Analyse 'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'