Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Nederlands F3-talent gaat vol voor de Formule 1

Tijmen van der Helm tekende onlangs een contract bij MP Motorsport om in de FIA Formule 3 te gaan rijden. Het gaat hard met het Nederlandse talent. Van der Helm heeft het vizier op Formule 1 gericht, maar wil eerst presteren in de Formule 3.

Zeker niet iedere talentvolle coureur begint vroeg met karten, maar voor Tijmen van der Helm was het niet meer dan logisch dat hij in een kart terecht zou komen. Hij nam voorbeeld aan zijn vader. "Mijn vader kartte vroeger, dus sinds mijn derde stond ik al op de kartbaan naar mijn vader te kijken. Het is er met de paplepel ingegoten. Op mijn vijfde ben ik zelf begonnen en dat is uitgegroeid tot waar ik nu ben." De jonge Van der Helm bleek talent te hebben en maakte zeer vroeg de overstap naar de formule-wagens. "Ik was veertien toen ik mijn eerste Formule 4-test had. Ik mocht daarna (in het Formule 4-kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, red.) de eerste twee races niet meedoen omdat ik nog te jong was. Ik ben wat dat betreft net iets te laat geboren. Als ik in december was geboren (het kampioenschap startte toen) dan was het beter geweest." Voor Van der Helm bleek het een openbaring. "Dat was een van mijn beste ervaringen. Het was een kampioenschap met allemaal nieuwkomers, maar er zaten ook ervaren rijders tussen. Je racet veel, maakt veel uren in de auto en dat is heel belangrijke ervaring die je opdoet. Het heeft mij zeker wel geholpen afgelopen seizoen."

Kosten

De autosport wordt steeds duurder en is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd. Voor Van der Helm is dat tot nu toe echter nog geen struikelblok gebleken. "Ik heb het financieel getroffen met mijn familie, maar ik heb ook prima sponsors achter mij staan. Die dekken het gedeeltelijk af en voor de rest kunnen we het zelf betalen. Mijn familie heeft een bedrijf dat generaties terug gaat. Van transport tot banden bouwen, ze doen van alles." Van der Helm maakte in 2019 op vijftienjarige leeftijd zijn debuut in de Spaanse Formule 4 met het Nederlandse MP Motorsport. Die samenwerking zette hij in 2020 voort, maar dan in de Formule Renault Eurocup en voor het met MP samenwerkende FA Racing van Fernando Alonso. Daar kende hij als rookie een wat zwaarder jaar, maar hij behaalde wel een podium in Monza. Ook won hij een race in de prestigieuze Toyota Racing Series. Tekst gaat door onder de afbeelding.

Formule 3

In de herfst van 2020 testte het Nederlandse talent voor het eerst een Formule 3-auto, niet van MP, maar van het Duitse HWA. "Ik wilde vooral een keer testen om te kijken hoe het zou gaan en hoe ik met de auto om zou gaan. Bij HWA was gelukkig plaats om te testen. Het was een zeer goede ervaring en het niveau was hoog. Ik was er best tevreden over." Onlangs tekende de nog steeds pas 17-jarige Van der Helm voor MP Motorsport in de Formule 3. Hij mag dan wel een rookie zijn, hij geeft zichzelf weinig tijd om te wennen aan het niveau. "Ik gun mijzelf eigenlijk geen tijd want ik wil gelijk meedoen en daar gaan we ook voor." Maar voor een exacte voorspelling wil hij eerst meters maken dit seizoen. "Ik wil nog even de officiële tests afwachten, maar als ik in de middenmoot begin ga ik er wel voor om gedurende het seizoen naar voren te rijden."

Toekomst

Over de toekomst is Van der Helm iets voorzichtiger. "Ik heb een prima relatie met MP. Ik kan nog niet zoveel zeggen over Formule 2, want ik wil eerst kijken hoe dit jaar gaat. Ik bekijk het per jaar." Zijn uiteindelijke doel laat zich echter niet lastig raden. "Formule 1 is een droom die lastig is waar te maken, helemaal omdat er natuurlijk maar twintig stoeltjes zijn. Maar het is wel mijn doel."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"