Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Newey waagt zich niet aan 'oneerlijke vergelijking' F1-grootheden met Verstappen

Regelmatig wordt Max Verstappen genoemd in het rijtje met Formule 1-grootheden, maar Red Bull-ontwerper Adrian Newey waagt zich niet aan het vergelijken van de Limburger met een paar legendarische namen.

Adrian Newey heeft in zijn imposante carrière al met meerdere Formule 1-grootheden samengewerkt. Al sinds een aantal jaren is hij verbonden met Red Bull, waar hij onder andere de kampioenschaps-winnende bolides van Sebastian Vettel en Max Verstappen heeft ontworpen. Daarvoor werkte hij samen met grootheden als Nigel Mansell, Ayrton Senna, Alain Prost en ga zo maar door. In een exclusief interview met RacingNews365 blikt Newey terug op zijn eerdere samenwerkingen. Het valt hem vooral op dat de Formule 1-coureurs steeds jonger worden. "Het was niet tot mijn periode bij Leyton House (1990, red.) dat de coureur daadwerkelijk jonger was dan zijn engineer!" "Overal, de IndyCar, de Formule 2... ze waren altijd ouder", blikt de topontwerper terug. "Er is dus best veel veranderd, als je het zo bekijkt. Binnen het moderne tijdperk is het meer hetzelfde gebleven."

Band met Formule 1-coureurs is veranderd

Naast het leeftijdsverschil ziet Newey dat ook de band tussen de engineer en de coureur is veranderd in de loop der jaren. Dit heeft volgens hem te maken met de grootte van het team en de technologische ontwikkelingen. "De teams zijn veel groter en wat minder close dan dat ze vroeger waren. Als je bijvoorbeeld naar Leyton House kijkt, daar waren we een team van zo'n vijftig man." "Dat kan je je vandaag de dag eigenlijk niet meer voorstellen. Destijds hadden we vijf engineers! De relatie met de coureur was toen veel hechter dan dat het nu is, want we waren een kleiner team en we hadden geen data-apparatuur. We gingen dus vaak uit eten om alles van de dag nog een keer te bespreken." De band tussen Newey en Verstappen verschilt dus enorm van de vroegere band tussen Newey en zijn coureurs. Dit betekent echter niet dat de Limburger niet hecht is met de topontwerper, of dat hij minder goed is dan de grootste F1-grootheden. Toch vindt de Red Bull-ontwerper het te lastig om te zeggen waar Verstappen staat ten opzichte van een aantal legendes in de autosport. "Weet je, ik heb het enorme geluk gehad om te werken met overduidelijk een aantal van de grootsten in de sport. Om hier een soort rangorde in te maken is denk ik niet mogelijk. Het zou ook te oneerlijk zijn om zoiets te bepalen", aldus Newey.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden