Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Norris hekelt de FIA: 'We zijn geen schoolkinderen!'

Lando Norris heeft helemaal niets met de nieuwe reglementen van de FIA en hoopt dat de druk op de autosportbond toeneemt.

Tijdens de winterperiode kwam het nieuws naar buiten dat de FIA met nieuwe regels kwam, waardoor Formule 1-coureurs zonder expliciete toestemming geen statements zouden mogen maken in de koningsklasse van de autosport. Deze veranderingen vallen bij vrijwel alle Formule 1-coureurs niet goed. Ook Lando Norris is er op zijn zachtst gezegd niet over te spreken, zo laat hij weten in gesprek met onder meer RacingNews365 tijdens de launch van de MCL60. "Er zijn dingen die we misschien willen doen of willen zeggen, maar misschien staan ze dat niet toe. Volgens mij is er al flink wat druk uitgevoerd en is er al genoeg gezegd om hen terug te laten komen op hun keuze", zo laat de jonge Brit optekenen. Het voelt bijna alsof hij weer een jongetje op school is, zo legt hij uit. "De Formule 1 heeft ons duidelijk gemaakt wat ze denken dat acceptabel is en wat we als coureurs wel en niet mogen doen. We horen te mogen zeggen wat we willen en waar we in geloven. We zitten niet meer op school!? We horen niet vooraf te moeten vragen 'mogen we dit doen, mogen we dat zeggen?'", zucht hij.

Vrijheid van meningsuiting belangrijk

Norris benadrukt dat het van groot belang is voor de Formule 1-coureurs om hun zegje te mogen doen. "Het belangrijk dat we als coureurs onze mening kunnen geven. We zijn oud genoeg om te proberen slimme keuzes te maken. Soms maken mensen rare keuzes, maar dat gebeurt in het leven." "We willen er geen misbruik van maken (van het recht om te spreken, red.). We doen dit omdat we vele fans hebben, miljoenen fans, miljoenen mensen die we kunnen beïnvloeden en die we kunnen gidsen, kunnen helpen. We horen te mogen zeggen en doen wat we willen. Dat definieert ons als individuen, dat maakt ons mens." "Als coureurs proberen we mensen in de wereld te helpen, advies te geven en er is geen reden dat we dat niet zouden mogen doen. Zolang we vrijheid van meningsuiting hebben, dan ben ik blij. Als we niet eens iets mogen zeggen, dan worden we robots en blijven we dezelfde dingen herhalen", aldus Norris.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'