Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Nuchtere Norris verklaart afpakken 'onmogelijk' Red Bull-record

Het record werd onmogelijk geacht om te verbreken, maar McLaren deed 't. Het team uit Woking nam het record van de snelste pitstop in de Formule 1 ooit over van Red Bull. Hoe slaagde het team daarin?

Norris Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de Grand Prix van Qatar stuurde McLaren Lando Norris weer op weg na een pitstop van 1.80 seconde. Daarmee verbrak het het record van Red Bull van 1.82 seconde dat enkele jaren gold als snelste pitstop ooit. Toen in 2021 werd besloten om een veiligheidsmarge in te bouwen tussen het moment waarop de monteurs aangeven dat ze klaar zijn met hun taken en waarop het licht voor de coureur daadwerkelijk op groen gaat, werd er vanuit gegaan dat in 1.82 onhaalbaar was geworden, te meer omdat sinds 2022 de wielen zwaarder zijn geworden.

Het maakte de prestatie van McLaren des te knapper, maar als Lando Norris in Austin ten overstaan van onder andere RacingNews365 gevraagd wordt hoe McLaren dit heeft geflikt, reageert hij koeltjes.

"Daar ligt niks in het bijzonder aan het ten grondslag. Ik denk dat het beste antwoord neerkomt op 'hard werken'. Het is iets waar de bewuste monteurs, maar ook de mensen in de fabriek veel mee bezig zijn. Dat beperkt zich niet enkel tot de handelingen tijdens de pitstops, maar het gaat ook om om het reviewen van bijvoorbeeld de apparatuur die er bij komt kijken."

"Het is iet waar we al jaren mee bezig zijn en dus niet iets waarvan je zegt 'goh, laten we nu die pitstops eens verbeteren'. Het ligt wel iets gecompliceerder en daar is een uitdagend proces mee gemoeid."

Norris weet dat McLaren zich nadrukkelijker in een lijstje weet te manifesteren waarin Red Bull nog wel de boventoon voert: "Kijk je naar de 30 snelste pitstops ooit, dan staat Red Bull misschien 25 keer in dat lijstje. Maar we zijn beter en beter geworden en met name dit jaar hebben we al enkele hele mooie prestaties laten zien."

"Het is dus het resultaat van hard werken door onze mensen, net zoals coureurs goed presteren op de baan door hun inspanningen. Daarvoor moeten de monteurs ook fit genoeg zijn en moeten er voortdurend analyses op worden los gelaten en het is aan mij als coureur om daarbij de auto goed te positioneren. Het zijn de kleinste dingen die het grote verschil kunnen maken."

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

6 reacties

Viaplay

Unibet
x
Max Verstappen De dag waar de F1-kampioen een jaar lang naartoe heeft gewerkt