Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Officieel: Audi slaat de handen ineen met Formule 1-team

Sauber en Audi gaan samen in zee. Vanaf 2026 zal Sauber het Formule 1-fabrieksteam worden van de Duitse autofabrikant.

Nadat Audi twee maanden geleden aankondigde per 2026, als er nieuwe (motor)reglementen ingaan, toe te treden tot de sport, heeft men nu een partnerteam uitgekozen. Vanaf 2026 zal Sauber Motorsport (het huidige Alfa Romeo) door het leven gaan als Formule 1-fabrieksteam van Audi. Tot en met 2023 zal het Sauber-team nog door het leven gaan als Alfa Romeo, maar daarna zal de samenwerking met Audi in de volgende versnelling komen. In 2024 en 2025 rijdt Sauber nog met Ferrari-motoren, maar vanaf 2026 zal er dus een Audi-krachtbron achterin de bolide liggen.

Audi neemt deel Sauber over

Als onderdeel van de plannen zal Audi aandelen in het Sauber-team overnemen, maar hoe groot dat aandeel zal zijn, is niet duidelijk. Het strategische partnership moet het team uit Hinwil 'naar nieuwe hoogtes stuwen' en de lange termijn toekomst van het bedrijf garanderen. Beide partijen zijn zeer tevreden met de nieuwe overeenkomst. "We zijn blij dat we met zo'n ervaren partner deze deal voor ons ambitieuze Formule 1-project hebben gesloten", zo doelt de Audi-baas op het feit dat Sauber Motorsport al sinds 1970 bestaat en sinds 1992 actief is in de koningsklasse van de autosport. "We kennen de Sauber Group en hun state-of-the-art faciliteiten al van onze eerdere samenwerkingen en we zijn er van overtuigd dat we samen een sterk team zullen vormen", aldus Oliver Hoffman, namens Audi de eindverantwoordelijke van het Formule 1-programma. Frederic Vasseur, teambaas bij Alfa Romeo, ziet de samenwerking als een kans om een stap te zetten richting de topteams. "Het partnership tussen Audi en Sauber is een belangrijke zet voor ons als team, dat stappen wil zetten naar de voorkant van de Formule 1-grid." "Het is een eer om het fabrieksteam te worden van Audi, maar ook is het een grote verantwoordelijkheid: het is de beste optie voor de toekomst en we hebben er het volste vertrouwen in dat we Audi kunnen helpen bij het behalen van de doelen die zijn hebben gesteld voor hun Formule 1-avontuur", aldus Vasseur.

Niet de eerste keer voor Sauber

Alhoewel Sauber en Audi in een Formule 1-context nog niet eerder de handen ineensloegen, hebben de twee partijen wel al eerder samengewerkt bij andere projecten. Bovendien is het niet de eerste keer dat Sauber verder gaat als fabrieksteam in F1. Het bedrijf, in 1970 opgericht door Peter Sauber, is begonnen in de Sportscars, waar het in 1989 en 1990 wereldkampioen werd als het officiële fabrieksteam van Mercedes, alvorens het in 1993 definitief de overstap maakte naar de Formule 1, waar het als privéteam door het leven ging. Bij haar debuut in Zuid-Afrika werden er meteen punten gescoord. In 1995 en 1996 was de Zwitserse renstal vervolgens het fabrieksteam van Ford en van 2006 tot en met 2009 was het het fabrieksteam van BMW. In die periode kende Sauber haar beste resultaten, met haar eerste 1-2 tijdens de GP van Canada in 2008 (foto boven) en een derde plaats in het kampioenschap dat jaar. Sinds 2019 gaat het team als Alfa Romeo door het leven, maar de Italiaanse autofabrikant is slechts een titelsponsor. Een Alfa Romeo-fabrieksteam is Sauber nu dus niet. Maar, vanaf 2026 zal Sauber dus opnieuw in zee gaan met een grote autofabrikant. Kan het de prestaties uit haar hoogtijdagen evenaren als Audi-team?

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen