Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2023

Officieel: Hamilton en Leclerc gediskwalificeerd na GP Verenigde Staten

Lewis Hamilton is zijn tweede plek tijdens de GP van de Verenigde Staten kwijtgeraakt. Hetzelfde geldt voor Charles Leclerc, wiens zesde stek in rook opgaat.

Na de GP van de Verenigde Staten controleerde de FIA zoals altijd enkele Formule 1-bolides. De vloerplanken van Lewis Hamilton (P2) en Charles Leclerc (P6) bleken niet aan de regels te voldoen. De skid blocks waren te veel gesleten.

De technische delegatie van de autosportbond verwees de zaak naar de stewards, die maar een keuze hadden: diskwalificatie. Beide coureurs worden uit de uitslag geschrapt.

Lando Norris schuift daardoor door naar P2, Carlos Sainz naar P3. Sergio Perez loopt nog steeds het podium mis, maar door het wegvallen van Hamilton heeft hij weer wat meer ademruimte in de WK-stand.

Grote winnaars zijn Yuki Tsunoda (P8), Alex Albon (P9) en Logan Sargeant (P10). Zij schuiven allemaal twee plekken op. Laatstgenoemde scoort zodoende zijn eerste punt in zijn F1-carrière, nota bene in zijn thuisrace. Nummer tien in het constructeursklassement AlphaTauri komt door de verschuivingen op een puntentotaal van tien, twee achter nummer negen Haas. Williams verstevigt op haar beurt de zevende plek in het kampioenschap.

Ook interessant:

Verstappen hoeft zich ondanks zijn moeizame zege geen zorgen te maken

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk. Veel om over na te praten. De moeizame zege van Max, de diskwalificaties van Lewis en Leclerc en nog veel meer. Beluister 'm hieronder of via je favoriete podcastplayer.

Formule 1 GP Verenigde Staten 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen