Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Open sollicitatie voor Andretti Formule 1-zitje

Mocht Andretti toegelaten worden tot de Formule 1, dan is er in ieder geval al een coureur die zich aanbiedt voor een stoeltje.

Michael Andretti US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is niet dat Kyle Kirkwood het niet naar zijn zin heeft in IndyCar, maar hij hoopt wel dat hij bij de opties voor een eventueel F1-stoeltje in 2026 bij het Amerikaanse team Andretti hoort. De 25-jarige Amerikaan mocht instappen in de IndyCar nadat hij de opstapklasse, het Indy Lights-kampioenschap, in 2021 wist te winnen. Hij kreeg een stoeltje bij A.J. Foyt Enterprises in 2022, waar zijn beste finishplaats de tiende positie was en hij 24ste in het klassement eindigde. In 2023 maakte hij de overstap naar Andretti, waar hij eerder al voor had gereden in het Indy Lights-kampioenschap.

Afgelopen seizoen werd hij elfde in het klassement met 352 behaalde kampioenschapspunten en won hij twee races: De Grand Prix van Longbeach en de Music City Grand Prix (Nashville). De IndyCar-coureur is tevreden met zijn carrière, maar hoopt wel dat er aan hem gedacht wordt als het over een F1-stoeltje gaat: "Ik hoop dat hij (Michael Andretti, red.) me overweegt", zo bekent Kirkwood tegenover het Amerikaanse Autosport. "Maar ik denk dat ik op dit moment heel gelukkig ben in de situatie waarin ik zit."

"Ik ben graag in de VS. Ik houd ervan dat ik naar Florida kan gaan en dat je meer vrije tijd hebt in vergelijking met de Formule 1. Ik houd van de minimale hoeveelheid dat je moet reizen hier in IndyCar." Daarnaast zijn het twee compleet verschillende sporten: "Het is een extreme verandering, van IndyCar naar F1. Dat gezegd hebbende, denk ik dat toen ik opgroeide als een jong kind in de kartsport, dat altijd het belangrijkste was wat je wilde doen."

"Moeilijk om nee te zeggen"

Als kind was de Formule 1 voor hem altijd het maximaal haalbare: "Je keek altijd op naar de Formule 1, vooral als je in Florida bent, omdat de kartscene voornamelijk in Zuid-Amerika en Europa is."

"Het zou moeilijk zijn voor mij om nee te zeggen tegen wat dan ook daar. Dat komt gewoon omdat ik een jong kind in de kartsport zat en opkeek naar alle F1-jongens. Ik weet nog dat ik heel jong was en dacht: Als ik maar in een F1-auto kan rijden, dat zou mijn leven compleet maken." Deze gedachte veranderde op een gegeven moment: "Toen herinner ik me dat dat veranderde, en ik dat ik zoiets had van: 'Oh, maar als ik nou in een Indy-auto rijd, dan is mijn leven compleet, want dit is de richting waar ik naartoe wil veranderen."

"Doet niets af aan IndyCar"

Op 12-jarige leeftijd verplaatste zijn ambitie van Formule 1 naar IndyCar. Maar dat neemt niet weg dat het moeilijk zal zijn om een kans in de F1 af te slaan: "Als ik een kans zou krijgen in de F1, zou ik waarschijnlijk verplicht zijn om ervoor te gaan, zoals de meeste coureurs in onze serie zouden zeggen," zei Kirkwood.

"Dat doet niets af aan wat IndyCar is of iets dergelijks, want ik denk dat IndyCar de beste serie ter wereld is voor hoe de serie haar coureurs behandelt, hoe het racen is, wat de kameraadschap is tussen de coureurs, de leuke plaatsen waar we naartoe gaan, de kwaliteit van leven - ik denk dat het allemaal top is in IndyCar." Maar Formule 1 is dan weer het absoluut maximaal haalbare in de sport, volgens de Amerikaan: "Tegelijkertijd is F1 altijd het toppunt van motorsport geweest, dus het is moeilijk om daar als concurrent nee tegen te zeggen."

Ook interessant:

Verstappen gaat all in voor GP Las Vegas

Maakt Verstappen zijn eigen geluk daar waar normaal toeval over het winst of verlies bepaalt? We gaan het zien, maar misschien kunnen de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers alvast een voorzet geven?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"