Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Opmerkelijk: Newey ooit bijna ontslagen na verven kantoor

Adrian Newey is sinds 2006 verbonden aan Red Bull. Daarvoor werkte hij van 1997 tot 2005 bij McLaren en in zijn eerste weken daar werd hij bijna ontslagen door Ron Dennis.

Adrian newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Adrian Newey kennen we nu als de topontwerper die de basis heeft gelegd voor de vele successen van Sebastian Vettel en Max Verstappen bij Red Bull. De Brit heeft echter ook bijgedragen aan succes van Williams en McLaren in de Formule 1. Bij McLaren won hij in 1998 het constructeurskampioenschap en in 1998 en 1999 werd Mika Hakkinnen met een door Newey ontworpen wagen wereldkampioen.

Het had echter niet veel gescheeld of Newey was door CEO Ron Dennis al na een paar weken na zijn komst naar McLaren ontslagen. De reden daarvoor was een heel opmerkelijke, zo onthult Newey in de Formula for Success-podcast.

"Ik was enkele weken daar en ik draaide overuren om het ontwerp voor de wagen voor 1998 klaar te krijgen. Het kantoor dat ik had gekregen, was het oude kantoor van John Barnard. Van de grond tot het plafond had het mahoniehouten panelen. Er stond een donkere mahoniehouten tafel, een zwarte stoel en een donkerbruin, groezelig tapijt. Het was gewoon deprimerend", vertelt Newey.

Ingekleurde briefkaart

"Toen we vertrokken naar de GP van Hongarije vroeg ik aan de fabrieksmanager of hij het kantoor in het weekend wat op kon frissen en ik gaf hem een staal met de kleur 'duck egg blue'. (lichtblauwe kleur, met groene ondertoon, red.). Zet er een lichtere kleur stoel in enzovoort enzovoort. En hij kreeg dat allemaal voor elkaar in het weekend."

Op maandag keerde Newey terug op kantoor in de fabriek, waar voorheen alles zilver, grijs en zwart was. "Het zag eruit als zo'n rare briefkaart, helemaal zwart en dan heeft iemand een gedeelte ingekleurd. Mijn kantoor was dat ingekleurde gedeelte. Die avond kwam Ron rond zes uur naar mij om te kijken hoe het ging. Toen hij in de deuropening stond, zei ik 'Ha Ron'. Hij zei geen woord. Hij begon naar adem te happen als een goudvis. Hij werd roder en roder tot hij bijna paars zag. Ik dacht dat hij terplekke een hartaanval zou krijgen."

"Hij zei nog altijd niets, draaide zich om, ging weg en zei er nooit meer iets over. Er zaten voor hem twee aspecten aan. Zijn fabriek had nu ineens wat kleur gekregen en het was gebeurd zonder dat hij ervan op de hoogte was. Hij is een control freak en dat is goed, want in de motorsport moet je dat een beetje zijn. Jaren later hoorde ik van zijn vrouw Lisa dat hij die avond thuis was gekomen en zei: Dat is het, weg met hem. Ik ga hem morgenochtend ontslaan.' Zij heeft het hem uiteindelijk uit zijn hoofd gepraat."

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-teamadviseur voorziet Red Bull-problemen in Monaco