Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton weigert te luisteren naar de FIA: "Dat ga ik niet doen"

Sinds de Grand Prix van Australië is het de coureurs nadrukkelijk verteld dat sieraden dragen niet meer toegestaan is tijdens de sessies. Lewis Hamilton laat weten de instructies niet op te volgen en gewoon zijn sieraden in te houden.

De regels bij het dragen van sieraden in de Formule 1 zijn al sinds 2005 hetzelfde. De coureurs mogen tijdens de sessies op het circuit geen sieraden dragen, al werd er in de praktijk nooit op gehandhaafd. Tijdens de Grand Prix van Australië veranderde dit toen er in de event notes nadrukkelijk werd vermeld dat het niet is toegestaan. Het lijkt er dus op dat de stewards extra willen handhaven op de regel. Coureurs met bijvoorbeeld oorbellen of piercings zouden het moeten naleven, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet. Het beste voorbeeld hiervan is Lewis Hamilton, die meerdere sieraden draagt maar niet van plan is om ze uit te doen. "Ik heb geen plannen om ze weg te halen", zegt hij tegen onder meer RacingNews365. "Ik vind dat het persoonlijke dingen zijn en je moet kunnen zijn wie je bent. Er zitten er ook een aantal tussen die ik niet weg kan halen, letterlijk. De piercings in mijn rechter oor, die zitten letterlijk vast. Dan moet ik mijn oor er af hakken, of zo." Hamilton haalt de sieraden dus niet weg, ondanks de regels. "Ze zullen blijven."

Is de FIA strenger dan voorgaande jaren?

Met de verduidelijking in de event notes en het benadrukken van meerdere regels lijken de nieuwe wedstrijdleiders strenger te worden. Hamilton laat echter weten dat dit meevalt, ondanks de extra lange meetings met de stewards. "Het was de langste drivers briefing die ik in mijn hele leven heb gehad", zei hij na de briefing in Australië. "En ik race al voor een hele lange tijd." "Ze hebben er nog nooit zo lang over gedaan", vervolgt de Mercedes-coureur, die juist belangrijke regels niet opgevolgd ziet worden. "Ze droegen geen mondkapjes. Sommige coureurs wel, maar de meesten van de FIA niet. Dat was niet zo comfortabel. Ik snap verder de kleine dingen (in de regels) niet, zoals het dragen van ondergoed." Coureurs werden namelijk ook geattendeerd op het feit dat ze geen regulier ondergoed mogen dragen onder de brandwerende kledingstukken. "Ik bedoel, praten we echt hierover? Maar ja, we gaan verder. Nee, ik heb niet het gevoel alsof het allemaal veel strikter is", aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi