Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton weigert te luisteren naar de FIA: "Dat ga ik niet doen"

Sinds de Grand Prix van Australië is het de coureurs nadrukkelijk verteld dat sieraden dragen niet meer toegestaan is tijdens de sessies. Lewis Hamilton laat weten de instructies niet op te volgen en gewoon zijn sieraden in te houden.

Hamilton Jeddah
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RacingNews365

De regels bij het dragen van sieraden in de Formule 1 zijn al sinds 2005 hetzelfde. De coureurs mogen tijdens de sessies op het circuit geen sieraden dragen, al werd er in de praktijk nooit op gehandhaafd. Tijdens de Grand Prix van Australië veranderde dit toen er in de event notes nadrukkelijk werd vermeld dat het niet is toegestaan.

Het lijkt er dus op dat de stewards extra willen handhaven op de regel. Coureurs met bijvoorbeeld oorbellen of piercings zouden het moeten naleven, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet. Het beste voorbeeld hiervan is Lewis Hamilton, die meerdere sieraden draagt maar niet van plan is om ze uit te doen. "Ik heb geen plannen om ze weg te halen", zegt hij tegen onder meer RacingNews365.

"Ik vind dat het persoonlijke dingen zijn en je moet kunnen zijn wie je bent. Er zitten er ook een aantal tussen die ik niet weg kan halen, letterlijk. De piercings in mijn rechter oor, die zitten letterlijk vast. Dan moet ik mijn oor er af hakken, of zo." Hamilton haalt de sieraden dus niet weg, ondanks de regels. "Ze zullen blijven."

Is de FIA strenger dan voorgaande jaren?

Met de verduidelijking in de event notes en het benadrukken van meerdere regels lijken de nieuwe wedstrijdleiders strenger te worden. Hamilton laat echter weten dat dit meevalt, ondanks de extra lange meetings met de stewards. "Het was de langste drivers briefing die ik in mijn hele leven heb gehad", zei hij na de briefing in Australië. "En ik race al voor een hele lange tijd."

"Ze hebben er nog nooit zo lang over gedaan", vervolgt de Mercedes-coureur, die juist belangrijke regels niet opgevolgd ziet worden. "Ze droegen geen mondkapjes. Sommige coureurs wel, maar de meesten van de FIA niet. Dat was niet zo comfortabel. Ik snap verder de kleine dingen (in de regels) niet, zoals het dragen van ondergoed."

Coureurs werden namelijk ook geattendeerd op het feit dat ze geen regulier ondergoed mogen dragen onder de brandwerende kledingstukken. "Ik bedoel, praten we echt hierover? Maar ja, we gaan verder. Nee, ik heb niet het gevoel alsof het allemaal veel strikter is", aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Poll

De 'nieuwe' regel omtreft juwelen is

keer gestemd

Ook interessant:

In menig Nederlandse huiskamer zal flink gevloekt zijn toen Max Verstappen voor de tweede keer in slechts drie Formule 1 Grands Prix uitviel. Is er reden tot paniek bij Red Bull en wat betekent dit voor de titelkansen van de Nederlandse F1-kampioen?

Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Australië 2022 RN365 Nieuwsdossier

96 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Daniel Ricciardo doet Red Bull en Verstappen een plechtige belofte